Dodon, SUSPENDAT! Cine este preşedintele R. Moldova?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dodon, SUSPENDAT! Cine este preşedintele R. Moldova?

Externe 20 Octombrie 2017 / 16:53 2196 accesări

Spre nefericirea Rusiei, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, acesta urmând să fie numit în funcție prin decret de președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de premierul Pavel Filip. Curtea Constituțională a răspuns sesizării privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării. Astfel, Înalta Curte a constatat că prin cel de-al doilea refuz al președinteluiIgor Dodonde a-l numi pe Eugen Sturza la funcția de ministru se constată imposibilitatea de a-și exercita funcțiile. Astfel, interimatul este asigurat de președintele Parlamentului sau de prim-minstru.

Argumentul principal adus de Guvern în susținerea sesizării vizează necesitatea depășirii blocajului instituțional generat de președintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării, la propunerea repetată a prim-ministrului Republicii Moldova. Astfel, autorul sesizării citează din articolul 56 (2) din Constituție: "Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice [...] răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin [...]." Sesizarea a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 838/2017, urmare a Hotărârii CCM nr. 28/2017 privind interpretarea Constituției în partea ce ține de neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către președinte. CCM a remarcat faptul că, dacă președintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci speakerul Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci premierul va face acest lucru.

Într-un comunicat de presă al Cabinetului de Miniștri, emis joi, este menționat că sesizarea aprobată de Guvern se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele R. Moldova prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a prim-ministrului. MD amintește că Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Mai mult decât atât, președintele l-a propus pe Victor Gaiciuc la această funcție. Dodon a atras atenţia Guvernului și majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza. Totodată, despre Gaiciuc, Dodon a spus că este „profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor". Ulterior, șeful statului a decis să se adreseze la Comisia de la Veneția în legătură cu „încercarea majorității parlamentare și a Guvernului de a submina instituția prezidențială".



12