Ieri dimineață, doi agenți FBI au fost răniți într-o casă din nordul comitatului Saint Louis, însă incidentul nu este direct legat de protestele motivate rasial din zona orășelului Ferguson, a declarat o purtătoare de cuvânt a agenției, citată de Reuters. Un agent a fost împușcat în umăr și un altul în picior, în timp ce asistau poliția locală la aplicarea unui mandat de arestare. Rănile suferite nu le pun viața în pericol celor doi agenți. Incidentul a avut loc la câteva ore după o ciocnire între poliție și protestatari la Ferguson. În ciuda unei prezențe militare sporite în Ferguson, o mașină de poliție a fost incendiată în apropierea primăriei, în seara zilei de marți, iar poliția a folosit, în timpul nopții, bombe cu fum și gaze incendiare, pentru a-i dispersa pe protestatari.
Orăşelul american Ferguson a cunoscut, marţi, o nouă noapte agitată, ca reacţie la exonerarea poliţistului Darren Wilson, care l-a ucis pe Michael Brown, un tânăr de culoare, în timp ce manifestaţii spontane şi proteste au izbucnit peste tot în SUA. Mai puţin numeroşi decât cu o zi înainte, circa 100 de manifestanţi zgomotoşi s-au reunit la începutul serii în apropiere de comisariatul de poliţie din Ferguson. Pentru contracararea lor au fost mobilizaţi aproximativ 50 de scutieri, susţinuţi din interiorul perimetrului de securitate al postului de poliţie de membri ai Gărzii Naţionale echipaţi cu bastoane şi scuturi. Până în prezent nu au fost înregistrate violenţe, în pofida prezenţei câtorva agitatori mascaţi. Magazinele care au fost jefuite şi incendiate luni erau baricadate marţi seară, iar străzile fuseseră curăţate.
Preşedintele Obama a condamnat violenţele de la Ferguson (Missouri), care era patrulat marţi seara de un număr de trei ori mai mare de militari decât cu o zi înainte. ”Incendierea clădirilor, a maşinilor, distrugerea bunurilor, punerea în pericol a oamenilor, nu există nicio scuză pentru aşa ceva, acestea sunt acte criminale”, a declarat Barack Obama într-un discurs susţinut la Chicago, Illinois. ”Există modalităţi constructive de exprimare a frustrării”, a continuat preşedintele, recunoscând că ”există, în cadrul a numeroase comunităţi, sentimentul că legile nu sunt întotdeauna aplicate în acelaşi fel şi în mod echitabil”.
După trei luni de deliberări, un mare juriu a conchis că poliţistul Darren Wilson a acţionat în legitimă apărare, trăgând 12 focuri de armă în direcţia lui Michael Brown, care înainte de a fugi l-a lovit peste faţă. Avocatul victimei a deplâns faptul că ”în toată America, la New York, la Los Angeles, în California, la Cleveland, tinerii de culoare sunt ucişi de poliţişti”. La Cleveland, Ohio, numeroşi manifestanţi au defilat marţi seara, pentru a protesta faţă de moartea unui tânăr de culoare de 12 ani, ucis la sfârşitul săptămânii trecute, de un poliţist, în timp ce manipula o armă de jucărie. La New York, mai mulţi manifestanţi care cereau dreptate pentru Michael Brown au fost reţinuţi marţi seara. Două persoane au fost deja arestate luni seara. Sute de manifestanţi au ieşit pe străzi şi la Los Angeles, Boston şi Philadelphia, precum şi la Nashville, în sudul ţării.
Exprimându-se pentru prima dată de la producerea dramei, Darren Wilson a declarat pentru postul de televiziune ABC, marţi seara, că are conştiinţa curată şi că ar fi acţionat la fel şi în cazul unui tânăr alb. El a explicat că s-a temut că va fi ucis de Michael Brown, crezând că tânărul încearcă să îi fure arma, pentru a trage în el: ”S-a aruncat asupra mea, m-ar fi ucis”. Decizia anunţată luni de a nu-l inculpa pe poliţist a inflamat spiritele la Ferguson, unde numeroase magazine au fost jefuite şi incendiate în cursul nopţii. Liderul militanţilor pentru drepturi civice Al Sharpton şi-a multiplicat, marţi, apelurile la calm. Alături de el, avocatul familiei tânărului de culoare Benjamin Crump a criticat ”un sistem judiciar viciat”, denunţând ”relaţiile de proximitate” dintre procuror - al cărui tată poliţist a fost ucis de un bărbat de culoare - şi poliţia din St Louis. El a subliniat contradicţiile în mărturia poliţistului, deplângând faptul că acesta din urmă nu a fost supus unui contrainterogatoriu. Poliţistul, care se află în continuare în concediu administrativ, nu este la adăpost de orice urmărire judiciară. Secretarul Justiţiei, Eric Holder, a amintit că două anchete federale sunt în desfăşurare şi a promis concluzii rapide, pentru a restabili încrederea între poliţie şi comunitatea afroamericană.
Senatul american va organiza, la 9 decembrie, o audiere pe tema situaţiei drepturilor civile în SUA, a anunţat un senator, a doua zi după revoltele de la Ferguson. Senatorul democrat Richard Durbin a anunţat marţi că Subcomisia pentru Drepturile Omului, Constituţie şi Drepturi Civile va analiza dreptul de vot pentru anumite minorităţi şi disparităţile rasiale persistente în sistemul penal american.