Anul acesta, Premiul Nobel pentru Medicină se acordă americanilor Mario Capecchi şi Oliver Smithies şi britanicului Martin Evans, pentru cercetările lor pe celule-suşă, a anunţat Institutul Karolinska de la Stockholm, care decernează premiile. Lucrările celor trei au permis descoperirea unor modalităţi de a manipula genetic celule suşă-embrionare prelevate de la şoareci. “Descoperirile lor sînt în prezent aplicate în aproape toate domeniile biomedicinei, cercetare fundamentală pentru dezvoltarea de noi terapii”, a anunţat într-un comunicat institutul. Lucrările lor au permis dezvoltarea unei tehnici genetice numită knock-out, adică neutralizarea genei, ceea ce permite repararea genetică a celulelor bolnave. Pentru comitetul Nobel, descoperirile celor trei laureaţi, făcute separat, au permis dezvoltarea unei tehnologii ale cărei binefaceri vor continua să crească în anii care vor urma. Cîmpul de aplicare al acestor descoperiri în medicina umană este vast, în special pentru găsirea unor tratamente în cazul bolilor degenerative precum Alzheimer, dar şi al cancerului, diabetului şi bolilor cardiovasculare.
Mario Capecchi s-a născut în Italia, în 1937, iar Oliver Smithies s-a născut în Marea Britanie, în 1925, dar amîndoi sînt cetăţeni americani. Amîndoi au avut ideea că este posibilă repararea genelor folosind o metodă numită “recombinare omologă”. Metoda constă într-un schimb de informaţii genetice (fragment de AND, de exemplu) care permite, în cadrul experimentelor pe şoareci, modificarea anumitor gene. Capecchi este profesor de genetică umană şi biologie la Universitatea de Stat Utah din Salt Lake City. Smithies este profesor de patologie şi medicină la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill. Britanicul Sir Martin Evans, născut în 1941, este profesor de genetică la Universitatea din Cardiff. Lucrările sale s-au concentrat pe celulele-suşă embrionare ale şoarecilor.
Anul trecut, americanii Andrew Fire şi Craig Mello au cîştigat Premiul Nobel pentru descoperirea unui mecanism ce permite dezactivarea genelor şi combaterea agenţilor infecţioşi, oferind astfel o unealtă de cercetare intesivă a bolilor umane. Premiul Nobel pentru Medicină este, în mod tradiţional, primul decernat. Astăzi şi mîine se vor decerna premiile pentru fizică şi chimie, dar cele mai aşteptate premii sînt cele pentru literatură şi pentru pace, ai căror cîştigători vor fi anunţaţi joi şi vineri. Sezonul se încheie lunea viitoare, cu decernarea premiului pentru economie. Premiile pentru fizică, literatură şi pace au fost acordate pentru prima oară în 1901, potrivit testamentului omului de ştiinţă suedez Alfred Nobel, care a inventat dinamita. Laureaţii primesc de la însuşi regele Suediei, la 10 decembrie, o medalie de aur, o diplomă şi un cec de 10 de milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) care poate fi împărţit între maxim trei cîştigători.