Doi angajaţi ai ONU şi mai mulţi militari NATO, ucişi într-un atentat la Kabul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi angajaţi ai ONU şi mai mulţi militari NATO, ucişi într-un atentat la Kabul

Externe 19 August 2009 / 00:00 347 accesări

Mai mulţi militari din cadrul forţei internaţionale NATO din Afganistan (ISAF) şi doi angajaţi ai ONU au fost ucişi şi răniţi în urma unui atentat sinucigaş comis marţi la Kabul, în care au murit, de asemenea, şapte civili afgani. În afară de militarii ISAF, doi angajaţi ai ONU au fost ucişi şi un altul rănit în acest atentat, potrivit unui comunicat al misiunii ONU în Afganistan. Un kamikaze a detonat maşina în care se afla, în apropierea unei baze militare americane, pe un drum foarte circulat, care asigură legătura între Kabul şi Jalalabad, utilizat adesea de forţele militare străine. În afară de militarii străini, şapte civili afgani au fost ucişi, iar alte 51 de persoane au fost rănite, potrivit ultimului bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii. Atacul a vizat un convoi de aprovizionare a forţelor internaţionale pe ruta spre Bagram, a precizat comandantul poliţiei criminalistice din Kabul, Sayed Abdul Ghafar Sayedzada. Atentatul a fost revendicat telefonic de către un purtător de cuvînt taliban, Zabihullah Mujahed. Acesta a avut loc cu două zile înainte de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi provinciale, pe fondul unor condiţii tensionate, rebelii talibani anunţînd atacuri împotriva secţiilor de votare.

Tot marţi, palatul prezidenţial şi sediul poliţiei din capitala Afganistanului au fost atacate cu rachete, însă nicio persoană nu a fost rănită. Rachetele care au vizat complexul prezidenţial fortificat au lovit zona unei bucătării şi clădiri de dormitoare. Deocamdată nu se ştie dacă preşedintele Hamid Karzai se afla în complex, în momentul atacului. Purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a afirmat, într-un mesaj transmis presei, că luptătorii au lansat patru rachete în capitală. Atacul de marţi este o declaraţie a grupărilor insurgente potrivit cărora pot comite atentate în capitală, oricînd doresc, inclusiv în palatul prezidenţial. Autorităţile au mobilizat importante efective ale forţelor de securitate în Kabul, pentru a preveni atacurile. Între timp, forţele NATO au anunţat că vor suspenda operaţiunile militare în timpul scrutinului, în urma unui ordin similar primit de forţele afgane de la Karzai, care a făcut apel la un armistiţiu pentru ziua alegerilor.

Luni, un candidat la alegerile provinciale din Afganistan a fost ucis într-o ambuscadă în nordul ţării, a anunţat, marţi, poliţia. Cel puţin alţi trei candidaţi la alegerile provinciale, dintre cei peste 3.000, au fost ucişi în timpul campaniei. Circa 17 milioane de alegători sînt chemaţi, mîine, la urne, pentru alegerile prezidenţiale şi provinciale. Abdul Rahim, unul dintre cei 72 de candidaţi aflaţi în cursa pentru ocuparea unui loc în consiliul provinciei Jawzjan, a fost ucis luni. Talibanii i-au pregătit o ambuscadă candidatului la alegerile provinciale şi a fost ucis, a declarat comandantul poliţiei provinciale, Khalil Aminzada. Provincia este în general paşnică, talibanii concentrîndu-şi operaţiunile în zona de sud şi de est. Aminzada a precizat că poliţia i-a sfătuit pe candidaţi să fie escortaţi în timpul campaniei. Talibanii, care au fost înlăturaţi de la putere în 2001, de o coaliţie internaţională condusă de SUA, au ameninţat că vor ataca secţiile de vot şi le-au cerut cetăţenilor afgani să boicoteze scrutinul. Un număr de 3.196 de candidaţi, dintre care 328 de femei, concurează pentru 420 de locuri în consiliile a 34 de provincii. În privinţa alegerilor prezidenţiale, preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, este considerat favorit în faţa celor 40 de contracandidaţi.



12