Doi ani de închisoare pentru membrele trupei Pussy Riot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Libertate de exprimare vs. bigotism

Doi ani de închisoare pentru membrele trupei Pussy Riot

Monden 18 August 2012 / 00:00 378 accesări

Tribunalul Hamovniceski din Moscova a decis că membrele formaţiei punk Pussy Riot sunt vinovate de huliganism, procurorii cerând trei ani de închisoare. Maria Aliohina, de 24 de ani, Nadejda Tolokonnikova, de 22 de ani, şi Ekaterina Samuţevici, de 30 de ani, au compărut în instanţă la sfârşitul lunii iulie şi sunt în arest preventiv de cinci luni. Capetele de acuzare care le-au vizat au fost huliganism şi incitare la ură religioasă. Judecătoarea Marina Sîrova a trecut de joi sub protecţia statului, ca urmare a ameninţărilor adresate de susţinătorii grupului. Judecătoarea a dat în cele din urmă o sentinţă cu executare de doi ani de închisoare pentru fiecare dintre cele trei acuzate.

Pe 21 februarie, tinerele, cu cagule pe faţă şi chitare, au interpretat o rugăciune punk în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Acestea i-au cerut Fecioarei Maria să îl îndepărteze pe Vladimir Putin de la putere. Parchetul s-a autosesizat şi a demarat procedura penală împotriva a trei dintre cele şase membre ale trupei, cerând iniţial pedeapsa maximă de şapte ani. Însă cazul a divizat societatea rusă. Numeroşi membri ai clerului şi credincioşi le acuză de profanarea catedralei şi de atac împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse, în timp ce alţii acuză nerespectarea libertăţii de exprimare şi consideră că urmărirea lor în instanţă este disproporţionată în raport cu faptele. Cazul a generat reacţii vehemente în întreaga lume. Artişti celebri, precum Madonna, Red Hot Chilli Peppers, Sting, Yoko Ono, văduva lui John Lennon sau fostul membru al grupului Beatles, Paul McCartney, au cerut eliberarea lor. Însuşi Vladimir Putin a declarat că nu este de acord cu condamnarea membrelor trupei, ceea ce a determinat în scurt timp Parchetul să ceară o pedeapsă de ”numai” trei ani.

De fiecare dată când artistele au compărut în instanţă, în faţa tribunalului au avut loc proteste, care uneori au degenerat în violenţe. Şi pe parcursul zilei de vineri au fost organizate mitinguri de susţinere la Londra, New York sau Sydney.



12