Doi ani de la marele cutremur din Japonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comemorare

Doi ani de la marele cutremur din Japonia

Monden 12 Martie 2013 / 00:00 489 accesări

La 11 martie 2011, un puternic seism cu magnitudinea de 9 grade pe scara momentului s-a produs în largul coastelor nord-estice ale Japoniei. Cutremurul, care a avut loc la ora 05.46 GMT, a avut epicentrul în Oceanul Pacific, la 130 kilometri de Sendai, în insulele Honshu şi a avut o adâncime de 24,4 kilometri. Puternicul seism a fost urmat de un tsunami înalt de câţiva metri, care a devastat coastele nord-estice ale Japoniei. Un val de zece metri a lovit prefectura Miyagi, iar altul de 4,2 metri, prefectura Iwate. Cutremurul a fost urmat, de asemenea, de numeroase seisme şi replici de mare magnitudine, produse în nord-estul Japoniei şi în largul coastei nipone a Pacificului. Valurile seismice au provocat şi accidentul nuclear de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Cutremurul şi valurile seismice s-au soldat cu 15.881 de morţi şi 2.660 de persoane date dispărute, la care se mai adaugă 2.554 de decese din cauza degradării condiţiilor de viaţă. Până pe 17 martie 2011 au fost înregistrate 240 de cutremure cu magnitudine de peste 4 grade.

Japonezii au păstrat un minut de reculegere, în tăcere, cu capetele plecate, ochii închişi şi mâinile împreunate. În multe localităţi afectate, viaţa s-a oprit în loc în momentul în care s-a păstrat minutul de reculegere, cum ar fi Ishinomaki, oraşul martir traumatizat de decesul a circa 4.000 de persoane, printre care 70 de elevi de la şcoala primară Okawa, care au fost luaţi de ape în timp ce încercau să se refugieze pe dealurile din apropiere. Sirenele au răsunat din nou, pentru a marca această zi tristă în localitatea de coastă, măturată de un vânt rece, ieri, în timp ce manifestaţii comemorative s-au desfăşurat în întreaga regiune lovită de dezastru, precum şi în restul ţării.

40 DE ANI La Tokyo, împăratul Akihito s-a înclinat în memoria victimelor în cadrul ceremoniei de comemorare naţională, în prezenţa prim-ministrului Shinzo Abe, exprimându-şi dorinţa ca morţii să nu fie daţi uitării şi nici cei care trăiesc în condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată. Împăratul a insistat asupra necesităţii ca populaţia să fie cât mai bine instruită în privinţa metodelor de prevenire pentru cazuri de dezastre naturale, în scopul salvării unui număr maximum de vieţi, dacă se va mai întâmpla o nouă catastrofă naturală. Premierul Abe s-a angajat la rândul său să construiască o Japonie mai rezistentă la dezastre, cerând sprijinul populaţiei, în acest scop.

Potrivit celor mai optimiste previziuni, remedierea pagubelor suferite de centrala nucleară Fukushima Daiichi are nevoie de 40 de ani. Deşi într-un fel situaţia a fost stabilizată, dezmembrarea instalaţiilor avariate necesită timp. Scurgerile de particule radioactive care au rezultat în urma avariei au determinat evacuarea tuturor locuitorilor pe o rază de circa 50 de kilometri. Şi astăzi oamenii îşi exprimă preocuparea în legătură cu efectele radiaţiei asupra sănătăţii lor, în ciuda asigurărilor liniştitoare primite din partea autorităţilor.



12