Un raport al Fondului Monetar Internaţional estimează că Spania va mai avea de suportat încă doi ani de recesiune, după ce producţia va scădea anul acesta şi anul viitor din cauza crizei din Zona Euro, au titrat ieri cele mai importante cotidiene spaniole, pe baza schiţei unui raport FMI. Economia spaniolă va înregistra o scădere de 1,7% în 2012 şi de 0,3% în 2013, din cauza crizei din Zona Euro, a lipsei creditelor şi măsurilor luate de executiv pentru reducerea deficitului, a titrat cotidianul „El Pais”, pe baza schiţei raportului FMI, ce va fi publicat săptămâna viitoare. Încă doi ani de recesiune pentru Spania, anunţă şi cotidianul „ABC” pe prima pagină, tot pe baza schiţei raportului, care estimează o contracţie a PIB-ului pentru anul acesta şi pentru 2013. Şi cotidianul „El Mundo” a scris despre previziunile FMI, referitoare la încă doi ani de recesiune în Spania, arătând că revenirea crizei datoriilor în Zona Euro este cea care va provoca situaţia aceasta în ţara iberică.
FMI confirmă cele mai grave previziuni ale Guvernului şi anunţă recesiune în Spania până în 2014, relatează cotidianul „La Razon” pe prima pagină. FMI estimează că economia spaniolă va scădea anul acesta cu 1,7%, şi în 2013 cu 0,3%. Aceleaşi date privitoare la scăderea economiei spaniole sunt preluate şi de „El Periodico de Catalunya”, care scrie despre previziuni economice negre. Cotidianul „Publico” remarcă la rândul său previziunile Fondului pentru Spania şi aminteşte, în context, că preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel pregătesc un nou fond pentru reactivarea economiei europene.
Înăsprirea politicii fiscale în Europa este un mod greşit de a rezolva criza datoriei şi poate face doar rău, a opinat cunoscutul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie, profesor la Universitatea Columbia. ”Înăsprirea politicii financiare este o greşeală”, a subliniat acesta într-un interviu acordat postului de televiziune Bloomberg. „Europa nu-şi va mai recâştiga încrederea, se va ajunge la un rezultat absolut opus”, mai consideră Joseph Stiglitz. „Ţările din Zona Euro au semnat un pact de sinucidere colectivă, pariind pe economisirea mijloacelor bugetare. Acest lucru va duce la colapsul economiilor lor”, a evidenţiat analistul american. Căderea economiilor Europei, care în acest moment au nevoie de sprijin în vederea creşterii, s-ar putea dovedi foarte gravă, spune Stiglitz, atrăgând atenţia că liderii europeni par incapabili să înţeleagă ceea ce este necesar de făcut în situaţia dată. Totodată, mai spune el, anul 2012 va fi unul foarte dificil pentru ţările din Europa, iar situaţia din Lumea Veche va afecta şi economia americană.