Cea de-a doua etapă din cadrul competiţiei în sistem ligă Bar Master Competition (BMC), zona Dobrogea, s-a desfăşurat miercuri seară, pe o terasă din staţiunea Mamaia. Cei 18 concurenţi înscrişi în competiţie au susţinut în faţa juriului, dar şi a publicului venit să-i vadă la lucru pe pretendenţii la titlul de barman al anului, două probe. La prima dintre acestea, ei au trebuit să desfacă în cel mai scurt timp cinci sticle de băuturi răcoritoare. Fiecare concurent a avut dreptul la două încercări. Cel mai bun rezultat la această probă a fost obţinut de concurentul cu numărul 17, Bogdan Costiniu, la cea de-a doua încercare (2,26 secunde), însă bucureşteanul nu a reuşit să doboare recordul naţional (02.07 secunde), stabilit chiar de el, în urmă cu ceva vreme.
La cea de-a doua probă, Working&Exhibition Flair, concurenţii au făcut show pe o melodie aleasă de ei înşişi. Ei au avut la dispoziţie cinci minute pentru a impresiona publicul şi juriul cu pregătirea a două băuturi. Prima, „flavored caipiroska“, băutură preparată folosind doar tehnici de „working flair“, a fost impusă de juriu, iar cea de-a doua, folosind doar tehnici de „exhibition flair“, a fost aleasă dintr-o listă de cocktail-uri. Juriul a fost format din Marius Gogoaşă, Costin Bucur şi Costin Gogoaşă, trei barmani cu experienţă la această competiţie, aceiaşi de anul trecut. MC-ul show-ului a fost Răzvan Mocanu.
La miezul nopţii, atunci cînd ultimul concurent şi-a încheiat demonstraţia, juriul s-a retras pentru a delibera şi a-i desemna pe cîştigători. Numărul mare de concurenţi şi nivelul de pregătire a concurenţilor le-a dat bătăi de cap juriului, care a calculat punctajul aproximativ două ore. Concurenţii s-au plîns de căldură, precum şi de umezeala excesivă care le-a pus anumite greutăţi. „A fost foarte greu să jurizăm 18 dintre cei mai buni barmani din ţară, pentru că miza este foarte mare: un loc în finală. De aceea am vrut să fim cît mai obiectivi în jurizare“, a motivat întîrzierea în anunţarea rezultatelor, Marius Gogoaşă, unul dintre cei trei membri ai juriului. Majoritatea concurenţilor de la etapa Dobrogea a BMC au la activ participări naţionale şi internaţionale la astfel de competiţii.
Bogdan Costiniu din Bucureşti, cîştigătorul etapei Dobrogea din circuitul Bar Master Competition
Cel mai bun barman al etapei Zona Dobrogea din circuitul Bar Master Competition a fost declarat Bogdan Costiniu din Bucureşti, iar la o diferenţă de un punct, Valentin Luca din Braşov. Locul al III-lea i-a revenit constănţeanului Costin Gache, cel care, anul trecut, în cadrul BMC, a fost declarat cel mai bun barman al anului.
Bogdan Costiniu are 31 de ani, este din Bucureşti şi este licenţiat în bartending. Referitor la locul I pe care l-a ocupat la etapa Dobrogea a BMC, acesta a declarat: „A fost o surpriză pentru mine. Prima probă m-a avantajat foarte mult. În general, probele tehnice mă avantajează. Dacă îmi iese bine partea a doua, mă duelez la podium“, a spus acesta. La prima ediţie a BCM a ocupat locul al III-lea, iar anul trecut s-a clasat pe locul al VI-lea, la etapa finală. Anul acesta, la etapa Bucureşti, s-a clasat pe locul al III-lea.
Valentin Luca are 22 de ani şi de doi ani şi jumătate este pasionat de concursurile de acest gen, iar în prezent este trainer de barmani. „Ţinînd cont că BMC este cea mai importantă competiţie din ţară şi m-am clasat printre primii trei barmani din ţară, înseamnă mult pentru mine. Aştept finala. Însă pînă atunci se poate întîmpla orice“, a declarat braşoveanul candidat la titlul de cel mai bun barman din România, al anului 2008. La ediţia 2007 a BMC s-a clasat pe locul al III-lea în finală.
Costin Gache, cîştigătorul de anul trecut al finalei Bar Master Competition, are 23 de ani şi de la 19 ani participă la competiţii de acest gen. Deşi nu a participat la prima etapă din acest sezon, cea de la Bucureşti, constănţeanul şi-a propus să meargă înainte şi să concureze la următoarele etape.
În top 10 al celor mai buni barmani din ţară, etapa Dobrogea, s-au mai clasat: Liviu Croitoru (locul IV), Constantin Tîrşoagă (locul V), Răzvan Dinu, Ionuţ Ivanov, Claudiu Campo, Tase Prodea şi Adrian Cărădeanu.
Valoarea premiilor la fiecare dintre cele patru etape este de 500 euro - locul I, 300 euro - locul II, 200 euro - locul III şi 150, respectiv 100 euro, poziţiile IV şi V. Valoarea totală a premiilor este de 10.150 de euro, în finală valoarea premiilor situîndu-se între 250 şi 2000 de euro.
Emoţiile pentru cîştigătorii etapei Dobrogea a Bar Master Competition nu s-au terminat. Ei mai au de trecut încă două etape: cea de la Timişoara şi cea de la Cluj. Pe parcursul acestor competiţii, ei vor acumula puncte, iar cei care vor avea cele mai mari punctaje se vor califica în finala care va fi organizată în luna noiembrie. Clasamentul final va fi dat de suma punctelor acumulate în calificări (inclusiv calificarea finală) şi punctele din proba de „free style show“ din finală. Barmanul care acumulează cel mai mare punctaj va fi declarat campionul României la bartending.
Cîştigătorii etapei Bucureşti, care a avut loc în luna iunie, la Bucureşti, sînt Ionuţ Ivanov, Adrian Cărădeanu şi Bogdan Costiniu. La competiţie au participat cinci constănţeni: Cătălin Fuior, Costin Gache, Costin Tîrşoagă, George Petcu şi Osman Eregean, din care doar doi s-au clasat în Top 10, la etapa Dobrogea: Costin Tîrşoagă (V) şi Costin Gache (III).