Doi elevi pe loc, la şcoala profesională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa Liceul “Dimitrie Leonida”, în top naţional la concurenţă

Doi elevi pe loc, la şcoala profesională

Social 06 Iunie 2014 / 00:00 3786 accesări

Tot mai mulţi elevi ce termină clasa a VIII-a se orientează către un liceu profesional, care le oferă oportunitatea de a învăţa o meserie şi de a obţine o diplomă în urma căreia se pot angaja cu uşurinţă în domeniul ales. În perioada 26 - 27 mai au avut loc înscrierile în învăţământul profesional cu durata de trei ani. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), 26.003 elevi de clasa a VIII-a şi-au depus candidatura pentru cele 29.465 de locuri disponibile la nivel naţional pentru calificările de mecanic auto - 7.661, ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie - 2.243, bucătar - 1.326 şi frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist - 1.165. În regiunea Sud-Est există 2.971 de candidaţi pe 3.328 de locuri (procent de ocupare 89,27%), potrivit MEN.

CONCURENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PROFESIONAL În 2014, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, concurenţa în învăţământul profesional este, în unele cazuri, şi de peste şapte candidaţi pe loc. Este şi cazul Liceului “Dimitrie Leonida” din Constanţa, unde, pentru anul şcolar 2014-2015, la clasa a IX-a sunt disponibile 28 de locuri pentru profilul mecanic auto şi 28 de locuri pentru cel de tinichigiu. Directorul liceului a spus că există 120 de elevi care şi-au depus dosarele pentru înscriere, de două ori mai mulţi decât numărul de locuri disponibile. Astfel, unitatea de învăţământ se plasează pe locul 2 în topul liceelor profesionale din ţară cu cele mai mari cereri, potrivit MEN.

MECANICII, LA MARE CĂUTARE Profilul de mecanic auto este la mare căutare la Liceul “Dimitrie Leonida” din Constanţa. “Este o meserie solicitată în Constanţa şi nu numai. Odată terminată şcoala profesională, şansele de angajare cresc şi, din acest motiv, există cereri mari. Plus că este o meserie bine plătită şi asta influenţează alegerile copiilor”, a spus directorul liceului, prof. Marinela Popescu. Liceul colaborează cu 20 de service-uri din Constanţa, în care, în clasa a XI-a, toţi elevii profilului mecanic auto fac practică şi în care agenţii comerciali le asigură instrumentele necesare pentru a-şi desfăşura pregătirea. “Mulţi dintre elevii noştri ajung de la practicanţi la angajaţi în service-uri după terminarea liceului. Avem şi foşti elevi care acum sunt directori de service şi suntem mândri de ei”, a spus prof. Popescu.

La sfârşitul clasei a XI-a, elevii primesc diploma de mecanic auto care le va folosi la angajare. După terminarea celor trei ani de profesională, ei pot opta pentru înscrierea la liceu (patru ani). La sfârşitul celor patru ani de studiu la Liceul “Dimitrie Leonida”, ei vor obţine, în urma examenelor practice, diploma de tehnician operator tehnică de calcul sau tehnician electrician electronist, la care se adaugă permisul de conducere pentru categoria B. Pentru cei care nu doresc să urmeze liceul, unitatea şcolară le oferă posibilitatea de a se înscrie la şcoala postliceală, care durează un an şi şase luni şi în urma căreia pot obţine diploma de tehnician transporturi interne şi internaţionale auto, tehnician diagnostic auto sau instructor auto.

Taguri articol


12