Doi jurnalişti americani au fost ucişi în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi jurnalişti americani au fost ucişi în Irak

Externe 30 Mai 2006 / 00:00 1238 accesări

Doi membri ai unei echipe a postului american de televiziune CBS au fost ucişi, luni, în Irak, într-un atac cu bombă asupra unei patrule militare americane de la Bagdad, transmite Reuters. Cameramanul Paul Douglas şi sunetistul James Brolan au fost ucişi, iar corespondentul Kimberly Dozier a fost grav rănit în atac, a anunţat CBS într-un comunicat. Jurnaliştii însoţeau un detaşament al armatei americane.

Un număr de 39 de oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi într-o serie de atentate comise la Bagdad şi în cîteva oraşe din apropiere. Cele mai multe dintre victime au fost la Khales, unde un autobuz cu muncitori a sărit în aer. Cel mai recent bilanţ indică 11 morţi şi 15 răniţi. Poliţiştii irakieni susţin că imediat după ce a plecat din autogară, maşina cu 40 de locuri a trecut peste o bombă artizanală pusă pe şosea. Pasagerii erau zilieri care mergeau la lucru. La Bagdad, un atentat cu maşină capcană s-a soldat cu opt morţi şi 17 răniţi. Un alt atac a vizat o patrulă de poliţişti şi a lăsat în urmă trei morţi şi cinci răniţi. În vestul oraşului, trei agenţi au fost împuşcaţi mortal, iar în sud, explozia unei bombe a ucis un civil şi a rănit cel puţin trei. La Hilla, doi oameni au murit, iar zece au fost răniţi într-un schimb de focuri. Iar la Basra, doi soldaţi britanici au fost ucişi într-o explozie. Trupele britanice din Irak au fost atacate de insurgenţi de aproape 60 de ori pe lună, de la începutul acestui an, cu 26% mai des decît în 2005, informează cotidianul "The Independent".

Din păcate, în ciuda pierderilor suferite ieri, mii de militari britanici ar putea fi nevoiţi să prelungească misiunea în Irak de la şase luni la şapte luni şi jumătate, deoarece Forţele Aeriene Regale nu au suficiente avioane de transport pentru a prelua concomitent efectivele din Afganistan şi Irak. Dezvăluirea contrazice evaluarea conform căreia trimiterea a 3.300 de militari în Afganistan nu va afecta misiunea din Irak. Forţele Aeriene Regale (RAF) au cel mult cinci aeronave de transport Tristar. Problema a apărut din cauza faptului că trupele staţionate în Afganistan urmau să fie înlocuite după o misiune de şase luni, care se încheia în acelaşi timp cu cea a celor 7.500 de militari din Irak.

Pe de altă parte, armata irakiană a arestat, duminică seară, la Bagdad, un colaborator apropiat al liderului din Irak al reţelei al-Qaida, Abu Musab al-Zarqawi, a anunţat, luni, un purtător de cuvînt al Ministerului Apărării. "Forţele armatei irakiene au arestat trei terorişti care fac parte din al-Qaida, unul dintre ei fiind adjunctul de la Bagdad al lui Zarqawi, Kassim al-Ani", a afirmat Kassim al-Mosawi.

Incidentul de la Haditha, mai grav decît scandalul Abu Ghraib

Uciderea unor civili irakieni de către puşcaşii marini americani a afectat obiectivele Statelor Unite mai mult decît scandalul abuzurilor de la închisoarea Abu Ghraib, a apreciat un congresmen democrat, critic al războiului din Irak. Congresmanul John Murtha, militar în rezervă din cadrul infanteriei marine americane, a declarat pentru postul de televiziune ABC News că "nu există nici o îndoială că armata SUA a încercat să muşamalizeze incidentul soldat, anul trecut, la Haditha, cu uciderea a 24 de civili irakieni".

Armata americană a deschis o anchetă referitoare la incidentul din 19 noiembrie, pe care o parte din presa americană îl compară cu masacrul din 1968, de la My Lai, din Vietnam, unde militarii americani au ucis pînă la 500 de săteni. Armata americană a recunoscut că mai mult de 15 civili au fost ucişi la Haditha, oraş situat la circa 220 de kilometri nord-vest de Bagdad. Conform altor relatări, numărul victimelor ar fi ajuns la 24. În timp ce un senator republican a promis că va organiza audieri pe tema acţiunilor puşcaşilor marini, Murtha a spus că incidentul a compromis abilitatea Statelor Unite de a-şi continua agenda politică în Irak şi şi-a reafirmat convingerea că războiul nu poate fi cîştigat pe plan militar.

Într-un caz separat, mai mulţi puşcaşi marini din Irak au fost plasaţi în detenţie la o bază militară din California, în timp ce oficialii investighează uciderea unui civil irakian, în aprilie, potrivit unui oficial militar. Împotriva puşcaşilor reţinuţi nu a fost formulată nici o acuzaţie. Un oficial din cadrul Pentagonului a declarat că puşcaşii marini ar putea fi acuzaţi penal, inclusiv de asasinat, în ceea ce ar putea deveni cel mai grav caz de abuzuri comise de militarii americani în Irak după invazia din martie 2003. Cotidianul "Los Angeles Times" a relatat că anchetatorii ar putea formula acuzaţii de ucidere, ucidere prin imprundenţă, nerespectarea îndatoririlor militare şi falsificarea rapoartelor. Potrivit publicaţiei, anchetatorii au ajuns la concluzia că zece puşcaşi marini au acţionat necorespunzător în incidentul în care trupele americane au ripostat după explozia unei bombe, deschizînd focul asupra unor civili neînarmaţi, printre care se aflau şi femei şi copii. Trei ofiţeri din Corpul puşcaşilor marini, printre care şi comandandul companiei şi comandantul batalionului, au fost eliberaţi din funcţii, pentru implicarea lor în indidentul de la Haditha, a precizat "Los Angeles Times".



12