Doi jurnaliști din opoziție cunoscuți în Turcia au fost condamnați vineri la închisoare pentru divulgarea unor secrete de stat, o acuzație foarte controversată în acest proces emblematic pentru libertatea presei în țară, scrie AFP.
Can Dundar, redactor-șef al cotidianului Cumhuriyet, a fost condamnat de un tribunal din Istanbul la cinci ani și zece luni de închisoare. Erdem Gul, șeful biroului din Ankara al acestei publicații, va executa cinci ani, potrivit mass-media turce.
Cei doi oameni de presă, care riscau închisoarea pe viață, au fost achitați pentru "spionaj", însă au fost condamnați pentru că au dezvăluit că regimul islamist-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan a livrat arme grupărilor jihadiste din Siria, au anunțat posturile de televiziune.
Ei nu vor fi plasați imediat în detenție, până când Curtea de Apel nu se va pronunța în dosarul lor.
Cu câteva ore înainte de acest verdict foarte așteptat, un individ a deschis focul asupra lui Can Dundar, bestia neagră a președintelui țării, rănind ușor un jurnalist, înainte de a fi arestat.
"Vom continua să ne facem meseria de ziarist, în pofida tuturor acestor tentative de a ne reduce la tăcere", a declarat Can Dundar după citirea verdictului.
Agresorul a strigat 'trădător' înainte de a trage cel puțin trei focuri de armă în direcția lui Dundar, care nu a fost rănit în atac.
Atacul a fost denunțat de întreaga clasă politică. "Cei care îi vizează pe jurnaliștii care își fac meseria cu discursuri pline de ură sunt responsabili de atacul asupra lui Can Dundar", a scris pe Twitter șeful opoziției laice, Kemal Kilicdaroglu.
Puterea și justiția le-a reproșat celor doi ziariști că au difuzat în 2014 un articol și imagini video care prezentau livrări de arme operate de către serviciile de securitate turce (MTI) către rebelii islamiști din Siria.
Publicat în mai 2015, articolul lor a provocat furia lui Erdogan, al cărui guvern islamo-conservator a negat întotdeauna categoric că ar fi acordat vreun sprijin grupurilor islamiste ostile președintelui sirian Bashar Al-Assad.
Convoiul interceptat, afirmaseră atunci autoritățile, conținea 'ajutoare' destinate populațiilor turcofone din Siria.
Șeful statului, care a depus plângere personal împotriva celor doi ziariști, ca și șeful MTI, Hakan Fidan, denunțaseră o 'trădare' și au promis la televiziune că autorii acesteia vor plăti 'prețul maxim'.
Încarcerarea celor doi a suscitat proteste în Turcia și în străinătate, relansând acuzațiile de derivă autoritară împotriva lui Erdogan, aflat la putere din 2003.