Doi militari NATO au fost omorâţi în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Răzbunare?

Doi militari NATO au fost omorâţi în Afganistan

Externe 27 Martie 2012 / 00:00 345 accesări

Un bărbat care purta uniforma armatei afgane a deschis focul, ieri, asupra unor militari ai forţei NATO şi a ucis doi dintre ei, în sudul Afganistanului, a anunţat ISAF, fără a preciza naţionalitatea celor două victime. Atacatorul a fost ucis. Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, militarii ucişi ieri au ridicat la 13 numărul soldaţilor străini ucişi de un camarad afgan în 2012, dintr-un total de 90 de victime înregistrate anul acesta în rândul ISAF. După incidentul sângeros în care un militar american a ucis 17 persoane, majoritatea femei şi copii, în Afganistan, este aşteptată o reluare a atacurilor lansate de afgani împotriva trupelor NATO şi în special a trupelor SUA, nefiind exclus ca şi atacul de ieri să fie unul de acest gen. Iniţial s-a presupus că militarii ucişi ieri erau americani dar ulterior s-a anunţat că erau britanici. Ieri seară, un oficial NATO a anunţat că un al treilea militar ISAF a fost omorât de un militar afgan, fără să se precizeze în ce condiţii.

TONE DE EXPLOZIBILI Cel puţin 17 tone de explozibil destinat fabricării bombelor artizanale au fost descoperite în provincia Kandahar, bastion al talibanilor din sudul Afganistanului, au anunţat, duminică, surse din poliţie. Aproximativ 5.000 de bucăţi de explozibil, cu greutatea între trei şi zece kilograme fiecare, 200 de detonatoare şi două tone suplimentare de explozibil au fost descoperite vineri seara, transportate în remorci închise ale unor tractoare. Încărcătura venea de la Quetta, capitala provinciei Balucistan din Pakistan, unde se reuneşte comandamentul taliban. Şoferii celor două tractoare au fost ucişi în cursul operaţiunii. Sudul şi estul Afganistanului sunt principalele fiefuri ale talibanilor, care luptă de zece ani împotriva coaliţiei internaţionale conduse de SUA, care i-a îndepărtat de la putere la sfârşitul lui 2001. Sudul şi estul sunt şi zonele cele mai violente din ţară.

IRANUL SUNĂ RETRAGEREA Preşedintele Iranului a somat, ieri, SUA şi NATO să îşi retragă trupele din Afganistan, cât mai rapid posibil, într-o intervenţie la o conferinţă pe teme de securitate regională, la Dushanbe, lucru care a provocat plecarea delegaţiei americane de la eveniment. ”Cauza tuturor necazurilor din Afganistan este prezenţa pe teritoriul afgan a forţelor NATO şi mai ales a celor ale SUA”, a adăugat Ahmadinejad. Conferinţa de la Dushanbe are ca obiectiv să amplifice cooperarea în vederea reconstrucţiei Afganistanului. Trupele străine au pătruns pe teritoriul afgan în cadrul războiului declanşat de SUA în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, pentru a urmări reţeaua teroristă al-Qaida şi a-i îndepărta pe talibani de la putere. Aceste trupe urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul lui 2014.

PLEDOARIA SOŢIEI Soţia sergentului american inculpat în SUA pentru asasinarea a 17 civili afgani, între care mai mulţi copii, a asigurat ieri, într-un interviu televizat, că soţul său nu putea să facă acest lucru, adăugând că ”acesta adora copiii şi era el însuşi un copil mare”. Potrivit acuzării, subofiţerul în vârstă de 38 de ani, tatăl a doi copii, a părăsit baza din districtul Panjwayi, provincia Kandahar, la 11 martie, la miezul-nopţii, după care a ucis în două sate 17 persoane, majoritatea femei şi copii, şi a ars cadavrele unora dintre ele. El s-a întors apoi la bază şi s-a predat. Armata americană a declarat vineri că l-a inculpat oficial pentru 17 asasinate şi şase tentative. Întrebată dacă, în opinia ei, soţul său suferea de sindromul de stres posttraumatic, Bales a declarat că nu ştie. Sergentul Bales se afla în prima sa misiune în Afganistan, după ce a fost mobilizat în trei reprize în Irak. El a fost rănit în 2010, într-un accident de circulaţie care i-a provocat un traumatism cranian. Numeroşi militari americani au fost victimele acestui tip de răni în Irak şi Afganistan, în special explozii. Neurologii au descoperit o legătură între traumatismul cranian şi apariţia ulterioară a unui sindrom de stres posttraumatic.



12