Rețeta de succes a tinerilor care fac performanță cuprinde aceleași elemente, fie că este vorba de competiții științifice, artistice sau sportive: pasiune, dedicație, ambiție și ore întregi de pregătire suplimentară individuală. De multe ori, tinerii care își doresc să câștige competiții importante preferă să dedice mult timp pregătirii, sacrificând distracția pe care o au cei de vârsta lor. Este și cazul a doi elevi ai Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB), George Costin Dobrin, din clasa a XI-a F, și Diana Andreea Catană, din clasa a XI-a B, care au câștigat medalia de argint, respectiv de bronz la Olimpiada Internațională de Științe ale Naturii desfășurată în Spania, la Santander, în perioada 22 - 29 septembrie. George a fost premiat, de asemenea, și pentru cea mai bună lucrare științifică într-o competiție desfășurată în paralel (International Team Field Investigation), unde a făcut cercetare de teren alături alți nouă elevi din străinătate. Când povestesc despre orele de pregătire, cei doi mirciști vorbesc cu pasiune despre plăcerea de a descoperi, de a căuta în permanență mai multe informații, și nu consideră că au sacrificat alte lucruri de dragul științei. ”Concursul a început în martie și au fost perioade mai grele atunci, pentru că trebuia să mă pregătesc și pentru ore, și pentru participarea la olimpiade. În timpul verii am învățat aproximativ 6 - 7 ore individual, dar am avut timp și de relaxare”, a spus Diana. Ea se consideră o norocoasă, dat fiind că pregătirea pentru orele de la școală nu o solicită foarte mult, pentru că înțelege repede, iar temele le face cu ușurință. ”Am învățat după-amiaza, așa că dimineața mă pregăteam pentru olimpiade, apoi mergeam la școală și după ore îmi făceam temele pentru a doua zi”, a povestit Diana. Despre orele de pregătire în vacanța de vară povestește și George, care spune că a trebuit să învețe individual nu doar la fizică, chimie, biologie și geografie, ci și pentru astronomie, geologie, meteorologie și oceanografie, discipline care au fost solicitate la Olimpiada Internațională și care nu se studiază în liceu. ”A fost un efort suplimentar pentru noi să învățăm, pentru că nu este ușor să înveți la 16 ani o materie pe care o învață un student la universitate. Din iunie până în august am învățat acasă, folosind cursuri universitare din țară și din străinătate, dar am fost și la pregătire la București, cu profesori universitari”, a povestit George. El spune că cea mai mare parte a studiului a fost individuală, așa că rezultatul obținut a depins de cât de mult a învățat. Deși spune că a învățat ore întregi în vacanță, vorbește despre pasiunea de a descoperi. ”M-a fascinat cum, uitându-te la o fosilă, la o stea sau la un val, poți afla o mică parte dintr-o poveste a planetei noastre”, a spus George. Află ce spun părinții și profesorii celor doi olimpici despre performanța obținută în Spania în ediția online a ziarului ”Telegraf” (www.telegrafonline.ro).
Performanțe...
Nu sunt singurele premii obținute de cei doi elevi. Astfel, George Costin Dobrin a câștigat Premiul al III-lea la Olimpiada Națională ”Științele Pământului”, mențiune la Olimpiada Națională de Chimie, Premiul I la Semifinala Națională de Discurs Public în Limba Engleză, Premiul I la concursul Space Settlement Design, organizat de NASA, și Premiul al II-lea la competiția International Space Settlement (NASA). Diana Andreea Catană a obținut Premiul al II-lea la Olimpiada Națională ”Științele Pământului”, Medalia de Bronz la Olimpiada Națională de Fizică, Premiul I la concursul Space Settlement Design, organizat de NASA, și Premiul al II-lea la competiția International Space Settlement (NASA). Profesorii care i-au pregătit pe cei doi elevi la CNMB sunt: Lucian Oprea, Ion Băraru, Ioan Florin Dobrin, Monica Dumitru, Liliana Timofte și Aurelia Dănilă.
Ambiția și pasiunea descoperirii i-au împins către performanță
Părinții celor doi elevi constănțeni spun că ambiția este cea care îi motivează în fiecare competiție, iar dorința de a cunoaște mai mult este mereu aprinsă, învățând cu pasiune despre științele exacte. ”Diana este un copil aparte, pentru că la vârsta ei dă dovadă de multă maturitate. Își programează mereu pregătirea pentru concursuri, iar în perioada februarie - aprilie învață aproape non-stop pentru că participă la trei olimpiade în fiecare an”, a povestit tatăl Dianei, Alexandru Catană. Același lucru este subliniat și de mama lui George, profesorul de fizică din CNMB Claudia Dobrin, care spune că băiatul s-a concentrat pe studiul științelor începând din gimnaziu. ”S-a regăsit în această competiție pluridisciplinară, i-a plăcut să învețe și a învățat folosind cursuri de la universități de prestigiu. Însă iese și cu prietenii, urmărește competiții de fotbal american și emisiuni de știință, ascultă muzică”, a spus prof. Claudia Dobrin. Atât părinții, cât și profesorii și colegii sunt extrem de mândri de reușita lui George și a Dianei, cu atât mai mult cu cât, din cei patru elevi care au făcut parte din lotul care a reprezentat România în Spania, doi sunt mirciști. ”Greul pregătirii a căzut pe umerii lor, pentru că au învățat materii care nu se predau în liceu. Școala noastră nu a dat doar doi olimpici internaționali. Putem spune că 50% din lotul României a fost format din elevii noștri”, a spus prof. Ion Băraru. ”Îmi găsesc greu cuvintele pentru că este prima dată când avem în față doi olimpici internaționali”, a spus și profesorul CNMB, Lucian Oprea.