Doi ofiţeri suedezi şi un translator afgan, ucişi în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi ofiţeri suedezi şi un translator afgan, ucişi în Afganistan

Externe 09 Februarie 2010 / 00:00 384 accesări

Doi ofiţeri ai armatei suedeze împreună cu un translator afgan au fost ucişi duminică, într-un atac armat la vest de Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului. Un al treilea militar suedez a fost rănit în atac. Cei doi ofiţeri ucişi sunt un căpitan şi un locotenent, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei, Torbjorn Gustafsson, citat de agenţia suedeză TT. Cele trei victime au fost ucise cu gloanţe, la o distanţă de 50 de kilometri vest de cartierul general suedez din Mazar-i-Sharif, a precizat acesta. Acest atac ridică la patru numărul militarilor suedezi ucişi în Afgansitan, de la mobilizarea lor în teritoriu, în 2001. Contingentul suedez în Afganistan, mobilizat în Mazar-i-Sharif împreună cu forţele finlandeze, în cadrul Forţei Internaţionale a NATO (ISAF), dispune de aproape 500 de persoane, inclusiv instructorii responsabili cu încadrarea forţelor afgane (OMLT).

Şi Guvernul britanic şi-a avertizat, duminică, cetăţenii să se aştepte la pierderi în rândul forţelor mobilizate în Afganistan, în condiţiile în care zilele următoare va fi lansată o importantă ofensivă militară în sudul ţării. Potrivit informaţiilor, 4.000 de militari ai forţelor britanice - din totalul de 9.500 de persoane din teritoriu - vor participa, în zilele următoare, la o vastă ofensivă, numită Operaţiunea Mushtarak (Împreună). Operaţiunea, desfăşurată de trupele NATO şi ale armatei afgane, va fi lansată în valea Marjah din provincia Helmand, bastion al insurgenţilor îndepărtaţi de la putere în 2001. Comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, generalul Stanley McChrystal, care conduce 113.000 de militari americani şi ai NATO mobilizaţi în regiune, a declarat că operaţiunea va transmite insurgenţilor un semnal puternic privind extinderea controlului Kabulului. De la intervenţia aliaţilor, în 2001, 253 de militari britanici şi-au pierdut viaţa în Afgansitan, anul trecut fiind cel mai sângeros pentru Marea Britanie, după războiul din Insulele Falkland, împotriva Argentinei, în 1982.

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, propune sporirea efectivelor poliţiei şi armatei, în scopul preluării atribuţiilor în materie de securitate în următorii cinci ani. Planul intervine pe fondul nemulţumirii Occidentului faţă de calitatea şi amploarea efectivelor forţelor afgane, iar mulţi oficiali europeni şi americani cred că autorităţile afgane vor putea prelua atribuţiile în materie de securitate abia peste zece ani. Duminică, autorităţile afgane şi forţele NATO l-au arestat pe adjunctul şefului poliţiei unei provincii din centrul ţării, sub acuzaţia că le-ar oferi sprijin insurgenţilor. Oficialul din cadrul poliţiei era deja anchetat pentru oferirea de susţinere la stocarea, distribuirea şi montarea unor dispozitive explozive în oraşul Mahmud-Raqi, capitala provinciei Kapisa.



12