Doi opozanţi au fost răniţi ieri la Kiev, dintre care unul grav, de explozia unui colet-capcană, a anunţat Poliţia. Un bărbat tocmai deschidea un colet pe care scria ”medicamente” şi care făcea parte dintre numeroasele donaţii primite la sediul Casei Sindicatelor, transformată în cartierul general al opoziţiei. Explozia i-a smuls mâna şi l-a rănit la nivelul feţei, a anunţat Poliţia. Aceeaşi explozie a atins şi un adolescent de 15 ani, producându-i arsuri la nivelul ochilor. Un purtător de cuvânt al organizaţiei contestatare Euro-Maidan a declarat pentru presă că Poliţia nu a fost autorizată să inspecteze locul unde a avut loc explozia, la etajul 5 al clădirii. Opozanţii au anunţat că dispun de mijloace în vederea efectuării propriei anchete şi că verifică pachetele care le sunt trimise.
SPION AMERICAN Disidentul ucrainean torturat Dmitro Bulatov, care primeşte îngrijiri medicale în Lituania, a declarat că torţionarii rusofoni l-au obligat să admită că este spion american. ”M-au obligat să vorbesc în faţa unei camere de luat vederi şi să spun că sunt spion american, că America mi-a dat bani pentru protestele din Piaţa Independenţei, că am fost inspirat de americani pentru a crea dezordine. Cred că erau membri ai serviciilor speciale ruse. După cum m-au bătut, sigur erau profesionişti”, a adăugat el. Ministerul lituanian de Externe a confirmat că Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, avea pe corp urme clare de violenţă.
Kremlinul a somat SUA să înceteze şantajul asupra Ucrainei şi finanţarea rebelilor, în condiţiile în care adjunctul secretarului de Stat american, Victoria Nuland, a revenit ieri la Kiev, pentru a încerca să găsească o soluţie la criza politică. ”Occidentul trebuie să înceteze şantajarea şi intimidarea”, a declarat consilierul preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Glaziev. ”Din câte ştim, i-a ameninţat pe oligarhi că vor fi puşi pe o listă neagră a SUA dacă preşedintele Ianukovici nu cedează puterea opoziţiei. Acest lucru nu are nicio legătură cu dreptul internaţional. Se pare că SUA mizează pe o lovitură de stat”, a mai afirmat Glaziev, adăugând că ”americanii cheltuiesc 20 de milioane de dolari pe săptămână pentru finanţarea opoziţiei şi a rebelilor, inclusiv pentru a-i înarma”.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat ieri, la întâlnirea cu subsecretarul de Stat american, Victoria Nuland, că doreşte să efectueze cât mai curând o reformă constituţională. Ianukovici a precizat, conform unui comunicat al Preşedinţiei Ucrainei, că reforma trebuie efectuată prin respectarea tuturor procedurilor, subliniind că sunt necesare compromisuri pentru a pune capăt crizei din Ucraina.
SANCŢIUNI ŢINTITE Parlamentul European (PE) şi-a exprimat, ieri, dorinţa să fie adoptate sancţiuni ţintite împotriva reprezentanţilor ucraineni implicaţi în reprimarea mişcării de contestare pro-europene, citând funcţionari, deputaţi şi oligarhi. Într-o rezoluţie cu caracter neconstrângător, adoptată în sesiune plenară la Strasbourg, PE condamnă escaladarea violenţei şi îndeamnă UE să adopte măsuri imediate şi ţintite împotriva tuturor funcţionarilor, tuturor deputaţilor ucraineni şi oamenilor de afaceri care îi susţin (oligarhi). Eurodeputaţii citează ca posibile sancţiuni o interdicţie de deplasare şi blocarea averilor.