“Doi plămîni pentru o viaţă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Doi plămîni pentru o viaţă”

Social 26 Octombrie 2006 / 00:00 810 accesări

Tusea supărătoare, senzaţia de sufocare sau oboseala la cel mai mic efort sînt doar cîteva dintre simptomele bronhopneumopatiei obstructive cronice, o boală care afectează în general fumătorii şi persoanele expuse noxelor. În România, se bănuieşte că numărul celor bolnavi de BPOC este de 1,5 milioane, dar nu există o statistică, deoarece pacienţii apelează la ajutorul medicilor internişti, pneumoftiziologi sau de familie, iar boala nu este inclusă într-un program naţional. La Constanţa a demarat, ieri, prima campanie de educare a bolnavilor de BPOC. Cadrele medicale din Ambulatoriul de Specialitate TBC au anunţat bolnavii pe care îi aveau în evidenţă, dar nu se aşteptau ca aceştia să vină în număr mare, însă peste o sută de persoane au luat parte la discuţii. “Am ales Constanţa pentru campania “Doi plămîni pentru o viaţă”, deoarece medicii de aici ne-au cerut acest lucru.Trebuie să recunosc că bolnavii din Constanţa au fost foarte receptivi. Am încercat ceva similar şi la Bucureşti, însă nu au venit decît 30 de persoane. Scopul acestei campanii este de a-i învăţa pe bolnavi cum să trăiască mai bine, chiar dacă au o boală care nu se vindecă”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumoftiziologie, dr. Florin Mihălţan.

Cadrele medicale au încercat să le explice pacienţilor ce înseamnă BPOC, astfel încît aceştia să nu aibă dubii asupra tratamentului cînd unul dintre medici numeşte astfel afecţiunea de care suferă. “Unii dintre bolnavi ştiu că boala lor este bronşita, alţii că suferă de enfizem, dar aceste denumiri nu sînt relevante pentru afecţiunea aceasta. BPOC este mai mult decît o banală boală de plămîni, este o afecţiune care nu se vindecă, dar se tratează”, a declarat vicepreşedintele Societăţii de Pneumoftiziologie, dr. Rodica Ulmeanu. Medicii susţin că principala cauză a apariţiei acestei boli este fumatul.

Cadrele medicale spun că BPOC se instalează lent, iar că fumătorii, de cele mai multe ori, se lasă înşelaţi de tusea pe care o consideră o urmare a consumului de tabac. O problemă cu care se confruntă cadrele medicale este acceptarea tratamentului de către bolnavi. “Foarte mulţi nu vor să accepte că cele mai potrivite sînt tratamentele cu spray-uri. Există unele pentru ieşirea din criză şi altele pentru tratamentul continuu. Trebuie să înţelegeţi că nu este indicat să mergeţi la farmacie, ci să vă adresaţi medicului atunci cînd vă simţiţi rău”, a declarat dr. Mihălţan. Deşi fumatul este considerat principalul factor în apariţia BPOC-ului, printre bolnavii prezenţi ieri la întîlnire se aflau şi cîţiva care susţineau că nu au fumat niciodată. “Eu nu am fumat niciodată, dar soţul meu aprindea ţigară după ţigară. El a murit de cancer, iar eu am BPOC”, a spus Elena Culeanu, una dintre paciente. Medicii susţin că nu numai fumătorii activi sînt afectaţi de această boală, ci şi cei pasivi, astfel încît legea contra fumatului este binevenită.

Taguri articol


12