Doi profesori americani cred că au găsit ascunzătoarea lui bin Laden

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi profesori americani cred că au găsit ascunzătoarea lui bin Laden

Externe 20 Februarie 2009 / 00:00 564 accesări

Doi profesori de geografie din SUA afirmă că Osama bin Laden, cel mai căutat terorist din lume, se ascunde într-un oraş pakistanez aflat la 19 kilometri de graniţa cu Afganistanul, pe baza analizării imaginilor luate din satelit şi a unor metode geografice. Profesorii Thomas Gillespie şi John Agnew, de la University of California, cred că bin Laden se află într-unul dintre cele trei complexe împrejmuite din oraşul Parachinar, în munţii din nord-vestul Pakistanului. Liderul al-Qaida se ascunde după atentatele din 11 septembrie 2001, apărînd din cînd în cînd în înregistrări video sau audio date publicităţii de susţinătorii săi. El nu a fost prins încă, deşi SUA oferă o recompensă de 25 de milioane de dolari oricui furnizează informaţii despre ascunzătoarea sa.

”Credem că munca noastră reprezintă prima abordare ştiinţinfică pentru descoperirea locului unde se află în prezent. Metodele pot fi repetate şi actualizate în funcţie de informaţiile noi obţinute de comunitatea americană de informaţii”, au dat asigurări profesorii. Gillespie şi Agnew au plecat de la ultima poziţie cunoscută a lui bin Laden, în munţii Tora Bora din Afganistan şi au folosit ”teorii care pot prevedea cum se distribuie plantele şi animalele în spaţiu şi timp”. Astfel, ei au descoperit că Parachinar este un refugiu probabil. Este un loc unde liderul al-Qaida dispune de curent electric, protecţie fizică, intimitate, un număr mic de gardieni, dar şi unde este apărat de spionajul aerian. Pentru bin Laden, riscul de a fi descoperit sau ucis în timpul unui raid militar scade în cazul în care louieşte în apropiere sau într-un oraş mare, decît dacă s-a refugiat într-o localitate mică sau într-o structură izolată. În plus, mujahedinii s-au refugiat în Parachinar şi în timpul invaziei sovietice din Afganistan, din anii \'80, astfel încît oraşul adăposteşte probabil un număr mare de combatanţi talibani care trec graniţa în Afganistan, afirmă profesorii. Gillespie şi Agnew nu cred că bin Laden s-a ascuns într-o peşteră, aşa cum afirmase fosta administraţie Bush, care a lansat invazia din Afganistan, din 2001, pentru a pedepsi al-Qaida şi talibanii pentru atacurile din 11 septembrie 2001. ”O peşteră ar trebui să aibă o intrare închisă, să fie încălzită şi ventilată şi ar trebui să fie transportate provizii către peşteră, lunar sau anual. Credem că majoritatea acestor condiţii ar presupune o activitate fizică ce ar putea fi detectată cu uşurinţă din spaţiu şi că ipoteza unei peşteri este improbabilă, dar ar putea fi testată”, au spus cei doi profesori.

Oficiali din armata americană şi din serviciile de informaţii au admis că nu ştiu unde se află bin Laden, dar cred că el şi alţi lideri al-Qaida se află la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan. Zona muntoasă din apropiere de Parachinar nu a trecut neobservată. Luni, un atac cu rachete, probabil american, s-a soldat cu moartea a cel puţin 26 de persoane, majoritatea militanţi talibani.

Al-Qaida răpeşte doi diplomaţi şi patru turişti străini în Niger

Al-Qaida acţionează pentru prima dată în Niger, stat sărac, fragilizat deja de doi ani de o rebeliune a tuaregilor în partea de nord, la graniţa cu Algeria şi Mali, răpind doi diplomaţi canadieni şi patru turişti europeni. Într-o înregistrare audio difuzată de postul de televiziune al-Jazeera, aripa nord-africană a al-Qaida a revendicat răpirea lui Robert Fowler, trimis special al secretarului general al ONU în Niger şi a colegului său, Louis Guay, dispăruţi împreună cu şoferul lor, la jumătatea lunii decembrie, la circa 40 de kilometri vest de Niamey. Al-Qaida a cerut în schimbul elibării lor, punerea în libertate a două dintre elementele sale arestate într-o ţară din Sahel, zonă care face tranziţia între deşertul Sahara şi savana tropicală din Africa, a anunţat, miercuri seara, o sursă din Mali apropiată acestui dosar. La jumătatea lunii ianuarie, preşedintele Nigerului, Mamadu Tandja, a evocat pista rebelilor tuaregi, însă principalele două grupări armate tuarege au negat imediat orice implicare în dispariţia celor doi diplomaţi. Canadienii au dispărut în regiunea Tillaberi, o zonă destul de sigură, situată departe de regiunile în care acţionează tuaregii. Pe de altă parte, cei patru turişti europeni au fost răpiţi la 22 ianuarie, în apropiere de graniţa dintre Mali şi Niger.

Taguri articol


12