Doi români au fost suspecți de Zika, la Brașov!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi români au fost suspecți de Zika, la Brașov!

Sănătate 03 Februarie 2016 / 17:53 642 accesări

Alertă privind virusul Zika a fost miercuri, 3 februarie, și în țara noastră, mai exact în Brașov. Două persoane au fost suspectate că ar fi fost infectate cu virusul Zika, ele întorcându-se recent din Republica Dominicană. Au ajuns la spital cu febră şi dureri de cap. Și totuși, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală (acolo unde au ajuns pacienții), dr. Cătălin Apostolescu, a declarat că nu a fost ridicată suspiciunea de infectare cu virus Zika. ”Erau asimptomatici, nu relatau înțepături de țânțar, prin urmare nu a fost nici măcar ridicată suspiciunea de Zika”, a spus medicul Apostolescu, citat de Agerpres.

Precizăm că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat luni, 1 februarie, că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie „o urgenţă globală de sănătate publică”, întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia în ultima vreme. Peste 400 de cazuri de microcefalie au fost confirmate în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016 în Brazilia, țară care se confruntă cu o epidemie provocată de virusul Zika, iar alte 3.670 de cazuri suspectate sunt în curs de examinare, a anunțat Ministerul Sănătății din această țară, citat de AFP, a punctat Agerpres. Primele cazuri de infectare cu virusul Zika au fost semnalate și în Irlanda, la două persoane care obișnuiau să călătorească într-o țară afectată de această infecție transmisă de țânțari, a anunțat Biroul executiv pentru servicii de sănătate din Irlanda (Health Service Executive, HSE), citat de Reuters.

O problemă majoră este faptul că nu există vreun test care să poată confirma existenţa acestui virus în corp, a anunţat OMS. Un vaccin împotriva bolii provocate de virusul Zika, la care lucrează în prezent cercetători americani şi canadieni, ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului, au anunţat, recent, mai mulţi cercetători.

Virusul Zika, care este transmis femeilor însărcinate prin muşcătura ţânţarilor Aedes, este considerat responsabil pentru o serie de malformaţii congenitale. Bebeluşii infectaţi mor deseori sau rămân cu dizabilităţi mintale. Experţii medicali sunt preocupaţi că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare. ”Este vorba de un eveniment extraordinar, care necesită o reacţie coordonată”, a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS, precizând că prioritatea o reprezintă protejarea femeilor însărcinate şi ţinerea sub control a ţânţarilor. OMS avertiza săptămâna trecută că virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, se propagă "în mod exploziv" în America de Sud. De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări, printre care se numără Bolivia, Paraguay, Mexic şi Venezuela.

Taguri articol


12