Doi români luptă pentru separatişti în estul Ucrainei?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fiecare de capul lui

Doi români luptă pentru separatişti în estul Ucrainei?

Externe 18 August 2014 / 00:00 768 accesări

Conflictul care pare să ia amploare în Ucraina, în loc să ia sfârșit, capătă o nouă turnură și pentru țara noastră, după ce un lider separatist din estul Ucrainei a declarat că și doi cetățeni români s-ar fi alăturat rebelilor în lupta lor pentru alipirea la Mama Rusia. Sâmbătă, premierul autoproclamatei republici de la Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a declarat pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News că doi români, dar şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de voluntari ruşi în estul Ucrainei, împotriva forţelor ucrainene. Aleksandr Zaharcenko a intervenit pe acest post pentru a dezminţi, totodată, că echipamentul folosit de rebelii pro-ruşi în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. ”Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad şi aşa mai departe”, a declarat el. Noul lider separatist din Doneţk a declarat anterior că forţele sale cuprind 1.200 de luptători care au fost antrenaţi militar în Rusia. Zaharcenko a spus că aceşti combatanţi s-au antrenat patru luni pe teritoriul Federaţiei Ruse. Rebelii, a mai anunţat el, deţin 150 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.

Rusia a respins acuzaţiile Ucrainei şi Occidentului potrivit cărora ajutoare constând în echipament militar şi combatanţi au trecut frontiera rusească în estul ucrainean. Ucraina a anunţat vineri că a distrus o parte a unei coloane de blindate care a trecut frontiera din Rusia, joi seara. Ministerul rus al Apărării a replicat că această incursiune este doar o... fantezie a Kievului, Moscova dezminţind că-i înarmează sau antrenează direct pe rebeli. Occidentalii au reacţionat condamnând implicarea Rusiei. UE a avertizat că orice acţiune militară unilaterală în Ucraina, indiferent de pretext, inclusiv un ajutor umanitar, va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale, iar cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi l-a îndemnat să pună capăt acestor transferuri.

Peste 2.000 de civili şi combatanţi au fost ucişi, de la jumătatea lui aprilie, în estul Ucrainei, în confruntări între insurgenţi şi trupe trimise de Kiev să pună capăt unei insurecţii separatiste în regiunile Doneţk şi Lugansk.

AVION MILITAR DOBORÂT DE SEPARATIȘTI Un avion de vânătoare de tip MiG-29 aparţinând armatei ucrainene a fost doborât ieri de separatişti, în regiunea Lugansk. Pilotul s-a catapultat. În urma unei operaţiuni de căutare, acesta a fost găsit, iar în prezent se află într-un loc sigur. Armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia faţă de preluarea controlului asupra unui comisariat de poliţie din Lugansk. Armata a acuzat Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad şi a denunţat zece încălcări ale spaţiului aerian ucrainean de către drone ruseşti.

Aceste evoluţii au creat un context tensionat pentru reuniunea de la Berlin, de ieri după-amiază, dintre şefii diplomaţiilor germană, franceză, rusă şi ucraineană, o încercare de a mai calma tensiunile provocate vineri de anunțul Kievului cu privire la distrugerea unei părți a unei coloane de blindate ruseşti. Pătrunderea acestei coloane în Ucraina, observată de către jurnalişti britanici şi confirmată de Kiev, a provocat un val de reacţii de indignare din partea occidentalilor.

SAGA CONVOIULUI UMANITAR RUSESC CONTINUĂ Serviciile vamale și de protecție a frontierei din Ucraina și Rusia s-au pus de acord, ieri, asupra modalităților de inspectare a primului grup de camioane ale convoiului umanitar trimis de Moscova pentru populația din estul Ucrainei, a anunțat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), într-comunicat. Trimis marți de Moscova, convoiul, care se întinde pe mai mult de 3 km, este compus din 280 de camioane care transportă aproximativ 400 tone de cereale, 100 tone de zahăr, 62 tone de alimente pentru copii, 54 tone de medicamente și echipamente medicale, 12.000 saci de dormit și 69 de generatoare electrice portabile. Din păcate, saga convoiului umanitar rusesc, suspectat de Kiev şi Occident că este trimis pentru a servi ca pretext în vederea unei intervenţii ruseşti, era departe de deznodământ, ieri.



12