Livia şi Alexandru Ioncea, români stabiliţi în Canada, vor avea, în cîteva luni, 18 copii, după 24 de ani de căsnicie fericită, soţii spunînd că nu şi-au impus niciodată să aibă un anumit număr de copii, relatează cotidianul “The Province”. “Nu am plănuit niciodată, în viaţa noastră, cîţi copii ar trebui să avem. Întotdeauna am lăsat asta în mîinile Domnului”, a spus Alexandru Ioncea, uitîndu-se la fotografia de familie din casa pe care o au în oraşul canadian Abbotsford. Alexandru, de 52 de ani şi Livia, de 44 de ani au sărbătorit, marţi, 24 de ani de căsnicie. Copiii celor doi au între 23 şi 2 ani, nouă fete şi opt băieţi. Toţi au fost născuţi pe cale naturală, cu excepţia lui Filip, de 4 ani, care a fost născut prin cezariană.
Românii locuiesc într-o casă cu şapte dormitoare, iar copii dorm cîte doi în cameră, avînd la dispoziţie două băi. “Este distractiv. Familia mea este ceva ce n-aş schimba pentru nimic în lume”, a spus Alexandra, de 22 de ani. Tînăra, care este asistentă medicală, a mai povestit că prietenii o întreabă cel mai des cum reuşeşte să ţină minte numele tuturor fraţilor săi. Ea a spus că acest lucru nu a fost niciodată o problemă, mai ales că toată familia participă la alegerea numelui pentru nou-născuţi. Copiii nu se uită la televizor şi petrec majoritatea timpului liber jucîndu-se afară, la calculator sau ajutînd la treburile casei. “Mulţumesc lui Dumnezeu că nu a trebuit niciodată să mergem la culcare flămînzi. Întotdeauna am avut destul”, a spus Alexandru, care a recunoscut că au întîmpinat şi vremuri grele, cînd un accident la mîna dreaptă l-a obligat să renunţe la muncă, o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, în urmă cu doi ani, o neuropatie diabetică l-a împiedicat pe român să mai lucreze în construcţii, din cauza unor dureri cronice. Familia susţine că s-a rugat pentru el şi, acum, Alexandru nu mai suferă de această boală. “În acest moment, soţia mea se simte bine. Dumnezeu i-a dat un corp sănătos şi, pentru că avem încredere în Dumnezeu, îl lăsăm să decidă ce ni se va întampla”, a conchis românul.
Articolul publicat în cotidianul care apare la Vancouver a primit numeroase comentarii. Majoritatea au subliniat însă faptul că o astfel familie numeroasă îngreunează sistemul de protecţie socială al statului, că creşterea populaţiei mondiale are repercursiuni grave asupra mediului şi mult prea puţine comentarii au apreciat religiozitatea cuplului sau curajul femeii de a suporta atît de multe naşteri.