Doi români vor să cumpere o operă brâncușiană de 20 milioane de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi români vor să cumpere o operă brâncușiană de 20 milioane de euro

Cultură 09 Septembrie 2014 / 00:00 382 accesări

O sculptură realizată de Constantin Brâncuși, evaluată la circa 20 milioane euro, care face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii (MC) a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune, a anunţat, ieri, casa de licitaţii Artmark. Sculptura a fost prezentată într-o expoziţie privată dedicată marilor artişti români ai avangardei începutului de secol XX, organizată la sediul din Bucureşti al Artmark. La această expoziţie privată au participat importanţi colecţionari internaţionali, inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de artă din lume, Tate Modern din Marea Britanie.

Potrivit directorului casei Artmark, Alexandru Bâldea, doi colecţionari români au făcut deja oferte pentru a cumpăra sculptura „Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi. Lucrarea a stârnit şi interesul unor colecţionari din ţări precum Marea Britanie, Rusia şi Olanda.

NEGOCIERI Pe de altă parte, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a spus că va propune Guvernului formarea unei comisii, din care ar urma să facă parte persoane de la Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Justiţiei, şi, dacă Executivul va fi de acord, vor fi demarate negocierile cu proprietarii lucrării: „Sigur, suma aruncată pe piaţă pare uriaşă, dar eu aş prefera să găsim o soluţie să cumpărăm această operă, „Cuminţenia Pământului”, ca să rămână în proprietatea statului. Dar, în acest moment, pentru aşa ceva nu avem în bugetul nostru nici măcar 2 milioane de euro. În termen de 30 de zile vom da un răspuns, vom intra cu memorandumul în Guvern şi cu această solicitare de a primi aprobarea pentru negociere“.

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului", alături de opere precum „Sărutul" şi „Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.



12