Doi tineri din Caucazul rusesc au terorizat SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
9.000 de poliţişti îl caută pe cel de-al doilea suspect

Doi tineri din Caucazul rusesc au terorizat SUA

Eveniment 20 Aprilie 2013 / 00:00 1062 accesări

Poliţia americană a confirmat, vineri, moartea la spital a unui suspect în ancheta privind dublul atentat din Boston, arestat în cursul nopţii de joi spre vineri şi a anunţat că urmăreşte un al doilea bărbat, înarmat şi periculos. Poliţia a cerut locuitorilor din Watertown, localitate din apropiere de Boston, să stea departe de ferestre, în timp ce continua să-l caute pe al doilea suspect al dublului atentat cu bombă comis luni, soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, în apropierea liniei de final a maratonului din oraş. Anterior, cotidianul ”The Boston Globe” a scris că un prim suspect a fost arestat la Watertown, în timpul unei urmăriri, după uciderea, joi seară, a unui poliţist, în campusul Massachusetts Institute of Technology (MIT), la zece kilometri de Boston. Forţe speciale au încercuit cea mai mare parte a Watertown, în cadrul urmăririi celui de al doilea suspect, iar un al doilea poliţist a fost rănit în cursul operaţiunilor. Joi, FBI a postat pe Internet imagini cu cei doi bărbaţi suspecţi în acest atentat care a şocat America. Imaginile surprind doi tineri mergând unul după altul, unul cu o şapcă de culoare deschisă, cu cozorocul la spate şi un rucsac pe umărul drept, iar celălalt cu o vestă şi o şapcă de culoare închisă şi un rucsac în spate.

CHIPURILE RĂULUI Cei doi suspecţi în cazul atentatului de la maratonul din Boston sunt originari din Caucazul rusesc şi din Kîrgîzstan, zone cu populaţii preponderent de religie musulmană din sudul Rusiei şi din Asia Centrală, afirmă surse citate de presa rusă şi americană. Primul suspect, Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis vineri dimineaţă, într-o operaţiune a poliţiei. Fratele său, Jokar Ţarnaev, are 19 ani şi este căutat de autorităţi. Conform presei ruse şi americane, se pare că Jokar s-a născut în Kîrgîzstan, iar fratele său, în Caucazul rusesc, probabil în Cecenia sau Daghestan. Cei doi locuiau de mai mulţi ani în SUA şi erau rezidenţi americani. Iniţial, presa americană i-a prezentat ca rezidenţi americani originari din Cecenia.

Jokar Ţarnaev a postat linkuri către site-uri islamice şi către altele care susţineau independenţa Ceceniei, pe pagina sa de pe un site de socializare în limba rusă, informează Reuters. Comentarii abuzive în limba rusă şi limba engleză au invadat, vineri, pagina lui Ţarnaev de pe site-ul VK, unde acesta se descrie ca fiind absolvent în 2011 al Cambridge Rindge and Latin School, o şcoală publică din Cambridge, Massachusetts. El afirmă că a urmat şcoala primară din Mahacikala, capitala Daghestanului, o provincie din Rusia aflată la graniţa cu Cecenia şi spune că limbile pe care le vorbeşte sunt engleză, rusă şi cecenă. La ”viziunea sa asupra lumii” este menţionat Islamul, iar la ”prioritatea personală”, cariera şi banii. El a postat link-uri la înregistrări video cu luptători în războiul civil din Siria şi la pagini web islamice.

Unchiul celor doi suspecţi în cazul atentatelor din Boston i-a cerut adolescentului de 19 ani să se predea, afirmând că acţiunile celor doi sunt o ruşine pentru familie, relatează Fox News. Ruslan Ţarni, care locuieşte în statul Maryland, le-a spus jurnaliştilor că i-a văzut ultima dată pe fraţii Jokar şi Tamerlan Ţarneav în 2009.

PE URMELE ASASINULUI Mii de poliţişti puternic înarmaţi au mers din casă în casă, vineri, în Watertown, în cadrul unei vaste operaţiuni de căutare a celui de-al doilea suspect. Toate trenurile şi autobuzele au fost oprite în regiunea Boston, pentru a împiedica suspectul să fugă, iar autorităţile au cerut câtorva sute de mii de locuitori ai mai multor localităţi din jurul Watertown să rămână în case. Locuitorii acestei suburbii a Bostonului au fost evacuaţi, iar cei care au decis să rămână au fost îndemnaţi să deschidă uşa doar poliţiei. Peste 9.000 de poliţişti înarmaţi cu puşti de asalt îl căutau pe Jokar Ţarnaev într-un perimetru de 3,8 kilometri pătraţi din Watertown, în care locuiesc 35.000 de persoane.

Preşedintele american, Barack Obama, a convocat o reuniune de urgenţă la Casa Albă, pe probleme de securitate, în urma evenimentelor din ultimele zile de la Boston. La reuniune au mai participat secretarul de Stat, John Kerry, directorul FBI, Robert Mueller, directorul CIA, John Brennan, procurorul general, Eric Holder şi secretarul de Interne, Janet Napolitano.

VICTIMA ŞI-A RECUNOSCUT CĂLĂUL Una dintre victimele atentatului de la Boston, Jeff Bauman, afirmă că l-a privit în ochi pe suspect, cu doar câteva minute înainte ca bombele să explodeze, relatează ”Washington Post” online. Potrivit publicaţiei, luni, cu puţin înainte de ora locală 15.00 (22.00, ora României), Bauman aştepta în mulţime ca prietena sa să treacă linia de sosire a maratonului din Boston. Un bărbat care purta o şapcă, ochelari de soare şi o jachetă neagră peste un hanorac, l-a privit fix pe Jeff, în vârstă de 27 de ani, şi a aruncat un rucsac la picioarele sale, a declarat fratele acestuia, Chris Bauman. Două minute şi jumătate mai târziu, sacul exploda, smulgându-i lui Jef picioarele. O poză cu el într-un scaun cu rotile, acoperit de cenuşă şi sânge, a fost difuzată în întreaga lume, în timp ce era transportat la Boston Medical Center. Jeff Bauman şi-a pierdut ambele picioare, de sub genunchi. ”S-a trezit, după ce a fost sedat puternic, a cerut o bucată de hârtie şi ceva de scris şi a scris „rucsac, am văzut tipul, s-a uitat direct la mine””, a declarat Chris Bauman. În timp ce se afla la secţia de terapie intensivă, Jeff Bauman a oferit FBI descrierea bărbatului pe care l-a văzut.

INFRACTORII CIBERNETICI PROFITĂ Experţi ai laboratorului antivirus ESET au descoperit un spam care profită de tragedia de la Boston pentru a răspândi malware Win32/Kelihos. E-mail-urile de phishing trimise de hackeri conţineau invitaţia de a vizualiza o înregistrare video ce surprinde momentul exploziilor din timpul maratonului. Link-ul din mesaj trimite utilizatorul la pagina cu video, dar pe aceeaşi pagină se află şi un element de malware care îl redirecţionează spre un set de exploituri Redkit. Cu ajutorul acestui kit, programul malware ajungea în computerul utilizatorului, fiind identificat de experţi ca Win32/Kelihos. Kelihos sustrage informaţii personale ale utilizatorului (nume de utilizator, parolele la diverse servicii, adresele de e-mail ale contactelor, conţinutul portofelului Bitcoin etc) şi le trimite către hackeri. Acest virus nu este singurul exemplu de exploatare a tragediei din Boston de către infractorii online. Astfel, la o oră după cele două explozii, a apărut un cont pe Twitter care ar fi fost creat în numele organizatorilor maratonului şi care promiteau să aloce victimelor câte un dolar pentru fiecare retweet. În plus, escrocii i-au îndemnat pe utilizatorii serviciului de microblogging să transfere banii în contul presupuselor victime ale exploziilor. Înainte ca administratorii să suprime contul, au fost înregistrate peste 50.000 de retweets.

Taguri articol


12