Dolari falşi şi bancomate sparte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A ajuns la puşcărie

Dolari falşi şi bancomate sparte

Eveniment 27 August 2013 / 00:00 1286 accesări

A trecut de la tranzacţii cu telefoane mobile achitate cu dolari falşi la spargerea de bancomate, dar „reprofilarea” nu i-a fost de bun augur, întrucât a fost prins şi încarcerat. Povestea lui Mircea Ioan Stănescu, de 27 de ani, din Constanţa, a început în 2006, când împreună cu doi prieteni, Alexandru Fogoroş şi Alexandru Sivriu, de 23 ani, ambii din Constanţa, au reuşit să păcălească şapte persoane, pe care le-au păgubit cu 1.430 de dolari. Potrivit procurorilor Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa, tinerii au accesat o pagină de internet unde sunt postate anunţuri cu vânzări de telefoane mobile, au ales mai multe numere şi au sunat, arătându-se interesaţi de cumpărarea unor celulare. Ulterior, ei s-au întâlnit cu vânzătorii şi au plătit contravaloarea aparatelor cu dolari falşi. În momentul în care au vrut să schimbe valuta în lei, vânzătorii au aflat că fuseseră păcăliţi.

PEDEPSE CU SUSPENDARE Anchetatorii spun că Stănescu, Fogoroş şi Sivriu stabileau întâlnirile numai noaptea, pentru ca persoanele înşelate să nu-şi dea seama că bancnotele primite sunt contrafăcute, şi au folosit cartele preplătite atunci când şi-au sunat victimele, în speranţa că nu vor fi depistaţi. Procurorii susţin că Stănescu a recunoscut tot şi a declarat că dolarii au fost falsificaţi de ei, dar acest aspect nu a putut fi dovedit întrucât nu s-a găsit nimic la domiciliile lor. Tânărul a adăugat că numărul păgubiţilor ar fi mult mai mare, însă nu toate persoanele înşelate au depus plângere la Poliţie. Cei trei au fost deferiţi justiţiei pentru deţinere de monedă falsă în vederea punerii în circulaţie şi înşelăciune, fiind condamnaţi definitiv la pedepse... cu suspendare.

ARESTAT Mircea Ioan Stănescu a primit doi ani cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani. Deşi ştia că, dacă va comite o nouă infracţiune în această perioadă, riscă să ajungă după gratii, Stănescu s-a apucat să fure din bancomate. El a fost prins pe 11 octombrie 2012, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, în zona Trocadero, având asupra lui două dispozitive artizanale din metal, despre care anchetatorii spun că fuseseră folosite pentru blocarea fantei de eliberare a banilor din ATM şi pentru agăţarea bancnotelor. Stănescu mai avea într-un buzunar 140 de euro şi 173 de lei. Trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru furt calificat, Mircea Ioan Stănescu nu a recunoscut acuzaţia. La finalul procesului, el a fost condamnat definitiv la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare.



12