Dolarul american face legea, leul tace și-nghite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Piața financiară în 2017

Dolarul american face legea, leul tace și-nghite

Economie 02 Ianuarie 2017 / 16:12 733 accesări
Prima parte din 2017 va favoriza dolarul american, a cărui cotație în raport cu leul ar putea să o depășească pe cea a euro. Bonus - se scumpesc și creditele!

Prima parte din 2017 va favoriza dolarul american, a cărui cotație în raport cu leul ar putea să o depășească pe cea a euro. Bonus - se scumpesc și creditele!

CREDITE MAI SCUMPE Dobânzile la creditele în lei vor crește în 2017, ele urmând să aibă fluctuații mai pronunțate decât în 2016; în același timp, dobânzile la dolari le vor depăși cu mult pe cele la euro, estimează analistul-şef al X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu - „Pentru creditele în lei, prognozăm o creștere a costurilor cu 0,5 puncte procentuale; asta ar putea însemna ROBOR la trei luni de 1,3%, în a doua jumătate a anului. Nu este exclusă nici o variație mai mare mare a dobânzii, cu salturi mai pronunțate decât în anul anterior“. Pe de altă parte, dobânzile la dolari vor continua trendul pozitiv început odată cu alegerea noului președinte - saltul va fi de cel puțin 0,75 puncte procentuale în primul semestru, respectiv de peste un punct în a doua jumătate a anului. Cât despre euro, el nu va avea un an strălucit, aprecierea fiind estimată de Cazacu la circa 33% din ritmul dolarului, cu efecte ceva mai vizibile abia în 2018 - „Temele esențiale din 2017 vor fi performanța economiei americane și dimensiunea programului fiscal din SUA, în raport cu prognozele deja făcute, peisajul politic european și poziționarea forțelor care doresc referendumuri anti-UE. Ce ne mai interesează? Dinamica yuan-ului și datoriei publice a Chinei, presiunile geopolitice și răspunsul producătorilor americani la limitarea afacerilor din alte state“. În consecință, primele luni din 2017 vor favoriza dolarul american, în raport cu euro și, implicit, cu leul românesc. N-ar fi exclus ca moneda americană să aibă, în premieră pentru ultimii ani, o cotație mai mare decât a euro.

LIRA, SUB PRESIUNE În privința celorlalte valute, lira sterlină ar putea ajunge iarăși sub presiune, în martie, odată cu startul negocierilor pentru separarea Regatului Unit de Uniunea Europeană. Culmea, dacă s-ar apropia la 5% de paritatea cu euro (în prezent, raportul e de 0,84), lira sterlină ar redeveni atractivă. Cazacu nu exclude nici un interes în creștere pentru francul elvețian, în apropierea alegerilor din Franța și Italia (în trimestrul II) și din Germania (în toamnă) - „În ultima parte a lui 2017, euro ar putea reintra pe o trasă pozitivă, dacă sunt evitate mai multe referendumuri anti-UE în țări-cheie precum Franța sau Italia“. Și, dacă nimic nu merge, mizează pe aur, metalul prețios care nu iese niciodată din trend.

Taguri articol


12