Doliu în lumea creştină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doliu în lumea creştină

Monden 19 Martie 2012 / 00:00 436 accesări

ALEGEREA UNUI NOU SUCCESOR Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt a început pregătirile pentru funeraliile patriarhului său Şenouda al III-lea, decedat la vârsta de 88 de ani, după ce a fost, aproape 40 de ani, la conducerea celei mai importante comunităţi creştine din Orientul Mijlociu. Slăbit de vârstă şi boală, Şenouda al III-lea suferea de probleme hepatice şi tumori pulmonare iar sâmbătă a fost victima unui atac de cord. Corpul neînsufleţit al patriarhului, purtând o tiară şi îmbrăcat în bogatele sale veşminte sacerdotale, a fost aşezat pe un tron din lemn sculptat, în catedrala Sfântul Marcu din Cairo, sediul bisericii copte, unde mâine, va fi oficiată o slujbă. Conform dorinţei sale, el va fi înmormântat la mănăstirea Sfântului Paisie din regiunea Wadi Natrun. În acest loc a fost arestat la domiciliu în 1981, de către preşedintele Anwar al-Sadat, cu care avea profunde divergenţe politice.

Episcopul Pachomius din provincia Beheira, în Delta Nilului, va asigura interimatul la conducerea bisericii, timp de două luni, în aşteptarea unei reuniuni a clericilor de rang înalt ce vor desemna un succesor. Se profilează o luptă internă pentru putere, între arhiepiscopii Bishoy şi Johannes, care încearcă să îşi atragă amândoi susţinători în vederea câştigării mai multor voturi în alegerea următorului patriarh.

O SOCIETATE ÎN SCHIMBARE Copţii, populaţie creştină de rit ortodox din Egipt, reprezintă între 6 şi 10% din cele 82 de milioane de egipteni, o comunitate confruntată cu intensificarea Islamismului în această ţară cu majoritate musulmană sunnită. Patriarhul Şenuda al III-lea l-a sprijinit puternic pe fostul preşedinte Hosni Mubarak, evitând, în acelaşi timp, să insiste prea tare în legătură cu revendicările copţilor, pentru a preveni o reacţie a conservatorilor musulmani. După înlăturarea de la putere a lui Mubarak, neliniştea creştinilor cu privire la puterea în creştere a conservatorilor musulmani s-a mărit. Extremiştii islamişti au efectuat un şir de atacuri asupra bisericilor iar clericii lor dădeau avertismente din ce în ce mai dure referitoare la o acumulare de armament şi încercarea de a prelua puterea în Egipt de către creştini. Furia acestora din urmă a crescut atunci când trupele au înăbuşit violent un protest creştin la Cairo, ucigând 27 de persoane. O parte din creştini, în special tinerii care au sprijinit revoluţia împotriva lui Mubarak, au devenit critici la adresa patriarhului, susţinând că abordarea conservatoare nu era suficientă pentru a stopa violenţele anticreştine şi discriminarea.

OMAGII ŞI REGRETE Patriarhul Şenuda al lll-lea a avut succese limitate. Creştinii au solicitat o reprezentare mai însemnată în Guvernul egiptean însă numărul lor rămâne redus în structurile de putere. Emigraţia creştină a crescut foarte mult, alimentată în principal de influenţa Islamului conservator în societate. Numărul estimat al copţilor imigranţi în SUA, Canada şi Australia se ridică la 1,5 milioane, iar cel al bisericilor copte din străinătate a crescut de la două la peste o sută. La Vatican, Papa Benedict al XVI-lea i-a adus un omagiu, ”marelui pastor”, în timp ce preşedintele american, Barack Obama, a salutat ”memoria unui avocat al toleranţei şi dialogului religios”.



12