Doliu în lumea spectacolului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au murit Ravi Shankar şi Galina Vişnevskaia

Doliu în lumea spectacolului

Monden 13 Decembrie 2012 / 00:00 550 accesări

12.12.2012 a fost ultima zi cu simbolism repetitiv şi a consemnat coincidenţa stranie de fi data de deces a unui artist important. Ieri ne-a părăsit legendarul muzician Pandit Ravi Shankar, virtuoz al sitarului. Tot ieri s-a anunţat şi decesul cântăreţei de operă Galina Vişnevskaia, care s-a remarcat alături de soţul său, marele violoncelist Mstislav Rostropovici, prin sfidarea regimului sovietic, oferindu-i adăpost scriitorului disident Aleksandr Soljeniţîn, fapt pentru care au fost privaţi de cetăţenie şi nevoiţi să plece în exil. Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, cel care i-a redat cetăţenia cuplului Vişnevskaia – Rostropovici, în anul 1990, a elogiat disponibilitatea lor de a-i ajuta pe cei slabi şi neputincioşi. Compozitorul Dmitri Şostakovici, prieten apropiat şi vecin al cuplului, a scris pentru celebra soprană două cicluri de cântece şi o orchestraţie la ”Cântece şi dansuri ale morţii”, de Musorgski.

Muzicianul indian Ravi Shankar, maestru al sitarului, lăuta indiană cu coarde rezonante, care a influenţat numeroşi artişti străini, de la Beatles la violonistul Yehudi Menuhin, a murit în SUA, la vârsta de 92 de ani. Ravi Shankar, tatăl cântăreţei de jazz şi pop-folk Norah Jones, a murit la un spital din San Diego, unde fusese supus unei operaţii pentru înlocuirea unei valve cardiace. Premierul indian, Manmohan Singh, şi-a exprimat tristeţea pentru ”pierderea unei comori naţionale şi a unui ambasador mondial al moştenirii culturale a Indiei”. ”O eră ia sfârşit. Întreaga naţiune mi se alătură pentru a omagia geniul său nepieritor, arta şi modestia sa”, a adăugat acesta. Familia şi Fundaţia Ravi Shankar au anunţat că muzicianul avea probleme respiratorii şi cardiace. Acesta a cântat ultima oară în concert pe 4 noiembrie, la Long Beach, în California, alături de fiica sa Anushka, şi ea apreciată interpretă la sitar.

Pandit Ravi Shankar, care locuia în California, s-a născut în oraşul sfânt Benares, pe malul Gangelui, pe 7 aprilie 1920, într-o familie de brahmani, cea mai înaltă castă în complexa societate tradiţională hindusă. Chitaristul grupului Beatles, George Harrison, i-a fost elev în anii ’60 şi cei doi au colaborat apoi la numeroase proiecte, printre care un concert de binefacere pentru Bangladesh, în 1971. George Harrison l-a numit pe Ravi Shankar ”naşul World Music”. În plină epocă hippie, a cântat la festivalul de la Woodstock, în 1969, alături de Janis Joplin şi Jimi Hendrix, în faţa a aproape 500.000 de spectatori. Deşi sunetele învăluitoare ale sitarului alimentează muzica pop de 40 de ani, în mare parte datorită lui, ele exercită şi astăzi aceeaşi fascinaţie asupra occidentalilor. Meditativă, învăluitoare, mereu rafinată şi complexă, acest gen muzical construit în parte prin improvizaţie, este hipnotic şi misterios.

Taguri articol


12