Cinci români au fost prinşi la furat într-o casă părăsită în urma cutremurului
Cinci cetăţeni români au fost reţinuţi vineri, în provincia italiană L\'Aquila, fiind surprinşi în timp ce încercau să fure dintr-o casă părăsită temporar în urma cutremurului care a avut loc luni, relatează site-ul TGcom. Potrivit carabinierilor, o menajeră româncă a venit în casa în care lucra, împreună cu patru conaţionali, pentru a fura bijuterii şi bani. Proprietarii casei din satul San Panfilo D\'Orce (provincia L\'Aquila) sînt cazaţi în corturile puse la dispoziţie de autorităţi după seismul de 5,8 grade de luni dimineaţă, soldat cu moartea a 289 de persoane. Românii au profitat de faptul că în locuinţă nu se afla nimeni, pentru a încerca să fure. În maşina lor au fost găsite numeroase bagaje în care ar putea fi tot bunuri furate.
Între timp, Ministerul de Externe român a comunicat vineri că numărul românilor decedaţi în urma cutremurului din Italia se menţine la cinci, dar că Ambasada României de la Roma a acordat asistenţă consulară pentru 38 de cetăţeni români care au avut de suferit de pe urma cutremurului. Ambasadorul României în Italia, Răzvan Rusu, a participat, vineri, la Funeraliile de Stat pentru victimele cutremurului, care au fost organizate la Şcoala de Inspectori a Gărzii de Finanţe din l’Aquila. Totodată, trei diplomaţi din cadrul Ambasadei României la Roma se află în continuare în zona afectată de cutremur, pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în dificultate. Ambasada României la Roma este în contact permanent cu autorităţile locale şi comunică Ministerului Afacerilor Externe informaţii noi care privesc cetăţeni români. Ministerul de Externe solicită românilor care se află sau cunosc conaţionali în situaţii de risc din cauza acestui seism să contacteze misiunile României în Italia, numărul de urgenţă al Ambasadei fiind 0039 345 230 24 89.
Omagiu victimelor cutremurului
Funeraliile naţionale pentru victimele cutremurului care a devastat, luni, oraşul italian L\'Aquila şi localităţile din împrejurimi au fost organizate vineri dimineaţă. Un serviciu religios a fost oficiat în jurul orei locale 11.00 (12.00 ora României), în curtea Şcolii de Inspectori a Gărzii de Finanţe din L\'Aquila, care a rezistat cutremurului şi unde s-au adunat supravieţuitorii, în faţa sicrielor victimelor. Ultimul bilanţ al catastrofei este de 287 de morţi, dar numai între 100 şi 150 de sicrie au fost expuse, mai multe cadavre fiind deja predate familiilor, pentru înmormîntări private. O ceremonie privată a fost organizată la sfîrşit pentru cele şase victime de confesiune musulmană. Uniunea comercianţilor italieni a cerut închiderea magazinelor în timpul ceremoniei, iar drapelele italiene şi europene din faţa instituţiilor publice au fost coborîte în bernă. Serviciul religios a fost oficiat de cardinalul Tarcisio Bertone, al doilea în ierarhia Vaticanului, împreună cu arhiepiscopul de L\'Aquila, monseniorul Giuseppe Molinari. Preşedintele Giorgio Napolitano, premierul Silvio Berlusconi şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au asistat la ceremonie. Papa Benedict al XVI-lea, care şi-a exprimat speranţa că va ajunge în curînd în L\'Aquila, pentru a se întîlni cu supravieţuitorii cutremurului, a fost reprezentat de secretarul său personal, monseniorul Georg Ganswein.
Încă o replică puternică
Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe Scara Richter, potrivit postului Sky TG 24, s-a produs joi seară, în centrul Italiei, fiind resimţit şi la Roma. Seismul a fost înregistrat în jurul orei 19.40 GMT (22.40 ora României), provocînd teamă în rîndul persoanelor adăpostite în corturi în oraşul L\'Aquila. Sute de replici au fost înregistrate după cutremurul de luni.
Mişcările telurice generate de seismul de luni ameninţă celebra bazilică Santa Maria di Collemagio din oraşul italian L\'Aquila, care a suferit daune structurale majore şi riscă să se prăbuşească, anunţă experţii care o evaluează. Biserica, construită în secolul al XIII-lea dar reconstruită după un cutremur care a avut loc în 1703, este un cunoscut loc de pelerinaj, mai ales că găzduieşte moaştele Papei Celestin al V-lea. Moaştele au fost scoase din catedrală de pompieri, deşi au fost afectate parţial de căderea acoperişului. Celestin al V-lea, încoronat Papă în această bazilică, în anul 1294, a demisionat după doar cîteva luni, în semn de protest faţă de corupţia din Biserica Romano-Catolică.
Procurorul din provincia italiană L\'Aquila a anunţat declanşarea unei anchete privind nerespectarea standardelor în construcţii, pe fondul zvonurilor folosirii nisipului de mare la construcţii. O anchetă jurnalistică a relevat că multe clădiri fuseseră construite cu nisip de mare, fără respectarea standardelor în construcţii. Ancheta anunţată de procuror se referă la acuzaţia de omor din culpă. Potrivit autorităţilor, aproximativ 10.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost avariate în urma cutremurului produs luni şi replicilor ulterioare.