Dolphin watching, în premieră la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pasiunea occidentală care va ajunge și în România

Dolphin watching, în premieră la Constanța!

Prețuri între 30 și 200 de euro
Eveniment 14 Ianuarie 2015 / 00:00 2593 accesări

După isteria bird watching (observarea păsărilor în mediul lor natural), care a atras sute de turiști străini în Delta Dunării, un alt concept care se poate dovedi extrem de profitabil prinde viață pe litoral. Pentru iubitorii mediului marin, Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin Oceanic Club anunță că, începând din această vară, turiștii care aleg litoralul românesc pentru petrecerea vacanței se vor putea bucura de dolphin watching, în traducere - observarea delfinilor în habitatul lor natural. Ei vor putea urmări ore în șir delfinii din Marea Neagră, prin intermediul proiectului ”Delfini și oameni - Dolphin Watching, o alternativă durabilă de dezvoltare”. Amatorii de astfel de distracții au nevoie de un ghid şi de multă răbdare. Oceanic Club a instruit 20 de ghizi care îi vor însoți pe turiști în periplul pe Marea Neagră. Inedita excursie, spun inițatorii ei, va fi inclusă în pachetele unor agenții de turism ce comercializează vacanțe pe litoralul românesc, iar mai mulți tour-operatori au semnat deja protocoale pentru a crea pachete de servicii. Anumite trasee, făcute neapărat cu bărci silențioase, sunt ideale pentru așa ceva: la intrarea în porturile Midia, Constanța, Mangalia, precum și la Capu Tuzla sau la Vadu, pornind de la 300 de metri și ajungând până la 7 - 8 kilometri în larg, potrivit inițiatorilor proiectului. De asemenea, în zona localității 23 August există două locuri în care pot fi văzuți delfini din specia marsuin.

PESCARII, COOPTAȚI ÎN PROIECT

Pescarii din Constanța spun că observă adesea delfini, la distanțe mici de țărm, și ar ști exact unde să-i ducă pe turiști. De aceea, au fost cooptați și pescarii în acest proiect. ”Ne așteptăm să avem în vara lui 2015 peste 500 de turiști care să participe. Excursiile se asigură pe baza unor observații și date înregistrate de operatori specializați, care știu unde se întâlnesc delfinii, care sunt obiceiurile lor, dar și cum se operează ambarcațiunile. Prin intermediul proiectului, venim și în sprijinul comunităţilor locale de pescari, inducându-le acestora un comportament responsabil faţă de mediul marin“, a declarat directorul coordonator al Oceanic Club, Răzvan Popescu-Mirceni.

CEL MAI POTRIVIT MOMENT AL ZILEI, RĂSĂRITUL SOARELUI

O excursie de dolphin watching va începe fie în zorii zilei, între 6.00 și 9.30 dimineața, fie după ora 15.00. Atunci când călătoriți în lumea delfinilor, trebuie să respectați și câteva reguli, ne avertizează specialiștii. ”Trebuie evitate apropierea de delfini din față sau din spate, precum și navigarea la mai puțin de 100 de metri de ei. Recomandăm păstrarea liniștii în timpul deplasării. Totodată, înotul cu delfinii sălbatici este interzis, deoarece ei pot fi periculoși sau pot exista situații în care, din cauza prezenței prea agresive a oamenilor, cetaceele să părăsească zona”, a precizat Răzvan Popescu-Mirceni.

O plimbare cu delfinii, între 30 și 200 de euro

Prețurile diferă în funcție de numărul de zile pe care turiștii vor să le petreacă pe mare, dar și de tipul de ambarcațiune cu care preferă să călătorească. Ele pornesc de la 30 de euro și pot ajunge până la 200 de euro. Pachetele de servicii turistice de tip dolphin watching prevăd și alte activități pentru relaxarea turiștilor, atunci când vremea nu este favorabilă ieșirilor pe mare pentru observarea delfinilor. Turiștii pot participa la pregătirea și degustarea unor preparate culinare tradiționale pescărești sau construcția de unelte tradiționale de pescuit. Peste graniță, acest tip de turism este extrem de profitabil. În fiecare an, numeroși turiști din întreaga lume sunt dispuși să plătească sute de euro pentru o întâlnire cu cetaceele, în mediul lor natural. În 2010, potrivit unui raport al World Wide Fund for Nature - WWF, această activitate a generat venituri de peste un miliard de dolari, iar în 2012, veniturile înregistrate au fost de peste 1,5 miliarde de dolari.



12