„Dominaţia asigurărilor auto arată lipsa civilizaţiei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preşedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu:

„Dominaţia asigurărilor auto arată lipsa civilizaţiei”

Eveniment 01 Octombrie 2012 / 00:00 558 accesări

POTENŢIAL IROSIT Ponderea ridicată a asigurărilor auto este un indicator al lipsei de civilizaţie, populaţia evitând să încheie o poliţă non-auto, precum cea de răspundere civilă faţă de terţi, spune preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu. „În Polonia, ponderea poliţelor auto era sus acum 10 - 15 ani. Apoi, uşor-uşor, a scăzut şi au crescut alte tipuri de asigurări. În momentul în care intervin şi alte linii de asigurări, cum ar fi răspunderea civilă faţă de terţi, adică poliţa care acoperă daunele pe care le-ai provocat altei persoane, avem o dovadă de civilizaţie”, explică Andriescu. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), subscrierile din poliţe auto (RCA şi CASCO) au însumat anul trecut 3,96 miliarde lei şi au avut o cotă de 50,6% în totalul veniturilor companiilor, în scădere cu aproape 10% faţă de 2010, pe fondul reducerii vânzărilor de autovehicule şi finanţărilor în leasing şi credit. „Despre potenţialul pieţei româneşti de profil s-a vorbit foarte mult în ultimii 5 - 10 ani, dar ponderea asigurărilor nu s-a schimbat semnificativ. Unul din motive este că românii nu includ încheierea unui contract de asigurare non-auto în categoria nevoilor de bază şi amână sau evită luarea unei asemenea decizii”, adaugă preşedintele UNSICAR.

LIPSĂ DE INFORMARE Românii cheltuiesc anual circa 97 euro pentru asigurări, în timp ce în Bulgaria cifra este mai mare cu 13 euro. În Ungaria, cheltuielile cu asigurările se ridică la 300 euro/an, în Polonia - 355 euro/an, iar în Austria - 2.000 euro/an. Media europeană a fost de 1.873 euro, în 2011. „Practic, România este pe ultimul loc din UE la acest capitol. În Bulgaria, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 5.252 euro, în 2011, iar în România, de 7.169 euro. Cifrele arată că nu banii sunt hotărâtori în luarea deciziei de încheiere a unei poliţe, ci educaţia şi gradul de informare”, spune Bogdan Andriescu, precizând că, pe de altă parte, jucătorii din industrie sunt cei care trebuie să rezolve problema, fără să aştepte adoptarea unor acte normative care impun obligativitatea unui tip de asigurări, cum ar fi cea pentru locuinţe. În asemenea cazuri, oamenii sunt bulversaţi de informaţiile contradictorii şi amână sau renunţă să se mai asigure.

CREŞTEREA E DE FAPT SCĂDERE Potrivit datelor UNSICAR, avansul pieţei de profil din prima jumătate a anului a fost susţinut de subscrierile asigurătorilor români în străinătate, care au atins o cotă de 5,8%. „Primele subscrise de asigurători din poliţe generale şi de viaţă au crescut cu 2,7%, la 4,13 miliarde lei. Practic, dacă eliminăm subscrierile externe, piaţa locală nu a crescut, ci a scăzut”, explică Andriescu. Preşedintele UNSICAR oferă autorităţilor şi o soluţie simplă de creştere a numărului de locuinţe asigurate - aplicarea unei reduceri de 10% la plata impozitului, pentru cei care îşi asigură casele şi apartamentele: „În ultimii ani, proprietarii de case obţin o reducere de 5 sau 10% dacă achită integral impozitul anual aferent. Aplicarea unui discount similar în asigurări ar scăpa statul de o serie de cheltuieli, atunci când au loc inundaţii, alunecări de teren sau cutremure, pentru că daunele vor fi acoperite de asigurători”. În primul semestru din 2012, piaţa intermedierilor de asigurări a crescut cu 17,9%, la 1,69 miliarde lei, peste 80% din segment fiind acoperit de cei 96 membri ai UNSICAR.

Taguri articol


12