“Domnişoara Pogany”, obiect de dispută

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Domnişoara Pogany”, obiect de dispută

Monden 06 Octombrie 2007 / 00:00 3970 accesări

O versiune în bronz a sculpturii “Domnişoara Pogany”, realizată de Constantin Brîncuşi, constituie, în prezent, obiectul unei aprige dispute judiciare între proprietarii săi români şi un om de afaceri norvegian. Pe 1 iulie, omul de afaceri norvegian Christen Sveaas a semnat o înţelegere cu unul dintre cei doi proprietari ai sculpturii, Alexandru Călin Eugeniu Botez, potrivit căreia trebuia să plătească pentru sculptură suma de 100 de milioane de coroane norvegiene, echivalentul a 18,43 de milioane de dolari. Proprietarii români au primit, însă, o ofertă de cumpărare mai bună din SUA.

Alexandru Botez, care locuieşte la Oslo, a semnat înţelegerea cu Christen Sveaas pe 16 iulie, spunînd că are aprobare formală din partea fratelui său, Alvaro Botez, pentru a vinde capodopera lui Brîncuşi. Pe 17 august, avocaţii lui Sveaas au primit un telefon de la un reprezentant al familiei Botez, avocatul Pål Kleven, căsătorit cu fiica unuia dintre fraţii Botez, care au fost informaţi că Alvaro se consideră lipsit de orice obligaţie în ceea ce priveşte înţelegerea încheiată de fratele său şi că doreşte să vîndă sculptura unui american. Cînd Christen Sveaas a devenit suspicios şi şi-a dat seama că înţelegerea nu va fi respectată, a contactat magistraţii din Oslo pentru a împiedica vînzarea sculpturii. S-a emis un ordin temporar de interzicere a vînzării sculpturii, dar familia Botez a făcut apel. Niciuna dintre părţi nu a dorit să comenteze această chestiune pînă în prezent.

Constantin Brîncuşi, prieten al lui Pablo Picasso şi Marcel Duchamp, este unul dintre maeştrii sculpturii secolului al XX-lea. Sculpturile sale au stabilit, de cîteva ori, recorduri de preţ la licitaţii. În 2005, opera sa “Pasărea în spaţiu” a fost vîndută la o licitaţie organizată de Casa Christie\'s din New York, pentru 27,5 milioane de dolari. Sculptura “Domnişoara Pogany”, care datează din 1913, există în cinci versiuni.

Taguri articol


12