Don Statul cere taxă de solidaritate de la manageri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bani fără destinație precisă...

Don Statul cere taxă de solidaritate de la manageri

Economie 19 Octombrie 2017 / 17:37 1124 accesări

Noua taxă de 2%, plătită de angajatori către stat, nu are, din păcate, o destinație exactă, acuză mediul de afaceri

Noua taxă de 2%, plătită de angajatori către stat, nu are, din păcate, o destinație exactă, acuză mediul de afaceri

Fostul șef al ANAF Gelu Ștefan Diaconu: „2% din întregul fond de salarii înseamnă o sarcină fiscală mai mare decât reducerea contribuțiilor sociale de la 39 la 35%“

Fostul șef  al ANAF Gelu Ștefan Diaconu: „2% din întregul fond de salarii înseamnă o sarcină fiscală mai mare decât reducerea contribuțiilor sociale de la 39 la 35%“

E o problemă și cu măsurile luate de Finanțe, în sine, dar și cu numele alese, care le fac să sune și mai rău. Spre exemplu, ca niște adevărați mafioți din Palermo, angajatorii vor plăti o taxă de SOLIDARITATE de 2%, către Don Statul, din 2018, banii urmând să vină din fondul de salarii. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa. De cealaltă parte, oamenii de afaceri spun că, din nefericire, taxa de 2% n-are nicio destinație, urmând să fie alocată, cel mai probabil, pentru plata unor cheltuieli sociale. În prezent, contribuțiile au o destinație precisă, garantând, printre altele, plata creanțelor salariale, concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.

Din 2018, angajatorii vor plăti 2% din fondul de salarii, către stat, sub formă de taxă de... solidaritate. „2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, să fie acoperite finanțări pentru sănătate și asigurări sociale. Practic, 90% merge la centru și acoperă diverse destinații, în funcție de solicitările bugetare, iar 10% merge către sprijinirea tuturor salariaților care se vor confrunta cu situații deosebite, în caz că angajatorul intră în insolvență“, a explicat ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa. El a punctat că s-a stabilit că este mai bine să rămână și-n sarcina patronilor plata unor contribuții și nu să fie transferate toate la salariați - „Scad contribuțiile, iar cheltuielile angajatorilor scad“. Pe de altă parte, președintele Consiliului IMM (CNIPMMR), Florin Jianu, consideră că taxa va bulversa mediul de afaceri, și-n special firmele mici și mijlocii, pentru că nu are o destinație clară - „Toți angajatorii sunt trecuți automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privința producerii riscului de accidente de muncă și boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2%. Contribuțiile plătite în prezent au o destinație precisă, respectiv garantarea plății creanțelor salariale, concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate și asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. În schimb, noua taxă nu va avea nicio destinație, urmând să fie alocată, în mod sigur, pentru plata unor cheltuieli sociale“. Și fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu este de părere că un procent de 2%, aplicat la întregul fond de salarii, creează o sarcină fiscală mai mare decât reducerea nivelului însumat al contribuțiilor sociale (de la 39 la 35%). În prezent, contribuțiile plătite exclusiv de angajator sunt de 0,25% la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale și de 0,85% pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate; de asemenea, mai este și asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale (0,15 - 0,85%, în funcție de clasa de risc).



12