Donald Trump, ameninţat cu moartea pe site-uri de socializare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asta ne mai lipsea!

Donald Trump, ameninţat cu moartea pe site-uri de socializare

Externe 10 Noiembrie 2016 / 16:23 606 accesări

Victoria lui Donald Trump la prezidenţialele din SUA a generat un val de furie pe reţelele de socializare online, existând persoane care nu au ezitat să îl ameninţe cu moartea, relatează publicaţia americană ”Daily Caller” şi revista germană ”Bild”. ”Dacă cineva vrea să elimine o persoană pentru salvarea echipei şi să îl asasineze pe Trump, să se asigure că îl vizează şi pe Mike Pence”, afirmă, pe Twitter, un individ cu pseudonimul Deceased (Decedat). ”A revenit epidemia de clovni şi a ajuns la Casa Albă”, adaugă el. Un alt individ, cu pseudonimul Duck, afirmă: ”Mama se gândeşte să îl asasineze pe Donald Trump. Ai grijă! Mama mea din suburbie vine după tine!”. ”Trump nu va ajunge să fie învestit în funcţie. Aveţi timp să îi asasinaţi atât pe Donald Trump, cât şi pe Mike Pence”, a comentat o altă persoană, cu pseudonimul Aaeoius. Serviciul american pentru protecţia demnitarilor nu a făcut niciun comentariu pe tema ameninţărilor.

PROTESTELE CONTINUĂ... INUTIL

Mii de oameni au invadat străzile celor mai importante orașe americane, după ce Donald Trump a fost ales preşedinte, informeazăB1tv. Studenţii au ieşit din campusuri şi au pornit într-un marş pe străzile mai multor orașe din California, nemulţumiţi de rezultatele votului. Proteste au avut loc şi la Chicago, New York, Seattle sau Washington. Studenţii au scandat ”Fără justiţie nu avem pace!” și ”El nu e preşedintele nostru!”. Protestatarii au incendiat gunoaie şi au distrus vitrinele mai multor magazine din Oakland şi San Francisco.Manifestanții susțin că nu se simt reprezentați de Trump, mai ales că acesta s-a remarcat în timpul campaniei electorale prin discursuri încărcate de mesaje misogine și rasiste. Totuși, în primul discurs după ce a fost declarat câșigător, republicanul a susținut că va fi președinte pentru toți americanii, inclusiv pentru cei care nu l-au votat, și le-a cerut tuturor să lucreze împreună pentru binele națiunii. Mesajul său, însă, se pare că nu a convins prea multă lume. Hillary Clinton și-a recunoscut demn înfrângerea și a cerut americanilor să-i acorde o șansă lui Trump, iar Barack Obama a făcut și el apel la o tranziție pașnică. Nici aceste mesaje nu au avut efectul scontat. Clinton a obținut 200.000 de voturi în plus față de contracandidatul ei, dar la numărătoarea voturilor electorilor, conform sistemului american, a pierdut alegerile.

SPAIMA MUSULMANCELOR

Multe femei musulmane din SUA își exprimă online teama pentru siguranța lor și pentru purtarea vălului islamic în spații publice, de când Donald Trump a câștigat alegerile, informează presa americană. Reacția a avut loc pentru că, în timpul campaniei electorale, Donald Trump a pledat pentru măsuri de combatere a imigraţiei. Potrivit postului ABC News, Trump a afirmat în decembrie 2015 că va interzice complet imigrarea musulmanilor în SUA, deși această declarație nu mai este disponibilă pe site-ul său.

BUCURIA PETROLIȘTILOR

Marile companii din industria petrolieră americană s-au arătat încântate de victoria lui Donald Trump, așteptând ca el să susțină investițiile în acest domeniu și să elimine unele restricții, inclusiv cele referitoare la protecția mediului, scrie Reuters. Cotațiile acțiunilor celor mai multe companii din industria energiei din SUA au crescut după aflarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră americană, a anunțat că se așteaptă din partea administrației Trump să se bazeze pe date științifice riguroase în ceea ce privește introducerea de noi reglementări. Exxon a fost criticată de activiștii de mediu că ar fi indus în eroare publicul și investitorii în legătură cu efectele încălzirii globale. În timpul campaniei, Donald Trump a declarat că nu crede în schimbările climatice realizate de om și consideră că teoria încălzirii globale este o înșelăciune. Acțiunile Exxon au avansat miercuri cu 1%, în timp ce titlurile Chevron au crescut cu 0,3%. În perioada administrației Obama, firmele din domeniul energiei s-au plâns că reglementările de mediu îngreunează dezvoltarea industriei și se așteaptă ca noul președinte să elimine unele dintre aceste restricții. În timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis că va anula Legea Apelor Curate, pe care industria o consideră o tentativă de reglementare a operațiunilor de fracturare hidraulică pentru exploatarea petrolului și gazelor de șist.

SEMNAL DE ALARMĂ

Victoria candidatului republican Donald Trump la alegerile din SUA continuă să fie subiectul favorit la nivel internațional, fiecare lider politic emițând tot felul de ipoteze și concluzii. De această dată, tot un Donald, dar Tusk, președintele Consiliului European, a declarat că ”rezultatul prezidențialelor din SUA trebuie să fie un semnal de alarmă pentru susţinătorii sistemului liberal-democratic“. Donald Tusk i-a recomandat noului lider american să colaboreze cu UE. ”Evenimentele petrecute în ultimele luni şi zile ar trebui tratate ca un avertisment pentru cei care cred în democraţia liberală”, a declarat Donald Tusk, argumentând că există similarităţi între victoria lui Donald Trump şi mişcările antisistem din Europa. ”Acest lucru înseamnă că ar trebui să avem activităţi coordonate şi să readucem un sentiment al direcţiei, să redăm încrederea, să readucem sentimentul ordinii”, a adăugat Donald Tusk, citat de EUObserver. ”Nu cred că o ţară poate trăi acum în izolare”, a subliniat Donald Tusk.

ECHIPA DE ȘOC

Jurnaliștii de la site-ul Politico s-au lansat în supoziții privind componența Cabinetului Trump, care, cred ei, ar putea fi unul dintre cele mai atipice guverne din istoria modernă a SUA, deoarece Trump a spus încă din campanie că va alege... magnați ca el, informează B1tv. Mulți analiști susțin că numele mari se vor feri să i se alăture lui Trump, ca și femeile, jignite în numeroase rânduri de afirmațiile sale misogine. Dar, cum analiștii o dădeau pe Hillary Clinton victorioasă în alegeri, cam la fel se vor petrece lucrurile și cu supozițiile legate de Cabinetul lui Trump. Cei de la Politico cred că secretar de stat ar putea fi Newt Gingrich, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, principalul susținător al lui Trump în campanie, care s-a remarcat și el prin afirmații tranșante. Gingrich a afirmat că ”NATO ar trebui să-și facă griji în privința implicării SUA, indiferent de context” sau că ”unele state din NATO sunt o sursă de slăbiciune”. Un alt nume vehiculat este al senatorului Bob Corker, care a susținut că ”NATO este fundamentală, dar multe dintre statele europene nu contribuie suficient la apărarea comună, de exemplu Germania”. Pentru postul de secretar de stat a fost vehiculat și numele lui John Robert Bolton, politician ce promovează o politică mai flexibilă în raport cu Iran și Coreea de Nord. El este un important critic al politicii externe duse de Obama, dar și pe Trump l-a contrazis pe subiectul NATO: ”Dacă ajung tancurile rusești într-o republică baltică și tu decizi să te gândești dacă atacul era justificat sau nu, vor ajunge la Marea Baltică înainte să deschizi dosarul”.

La Ministerul Apărării ar putea ajunge senatorul Jeff Sessions, important susținător al lui Trump, care nu e, totuși, un prieten al Rusiei și nici un critic al NATO. În schimb, și el dorește ca statele europene să investească în apărare proporțional cu SUA. Pe lista pentru această funcție se mai află Stephen Hadley, politician ostil Kremlinului, dar și fostul șef al spionajului militar american Mike Flynn, un personaj pro-rus. Pentru Trezorerie, Trump l-ar putea alege pe Steven Mnuchin, fost șef de la Goldman Sachs, iar pentru Interne, pe Forrest Lucas, director fondator al unei companii petroliere. Rudolf Giuliani, fostul primar al New York-ului, ar putea fi noul procuror general, dar și guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, ar avea șanse la această funcție. Departamentul Educației ar putea fi desființat, mai scriu analiștii de la Politico, sau dat pe mâna lui Ben Carson, iar Departamentul Agriculturii ar putea fi condus de Sid Miller, un politician care a înjurat-o pe Hillary Clinton.



12