În orice moment, cel puţin o persoană are nevoie de sînge pentru a trăi mai departe. Această persoană poţi fi tu, copilul tău, partenerul tău, părinţii tăi, prietenul tău sau un necunoscut. Viaţa tuturor poate ţine, la un moment dat, de generozitatea semenilor.
• Rezoluţia OMS din 1975 a stat la baza Directivei Uniunii Europene şi a recomandărilor Consiliului Europei de a stimula donarea voluntară de sînge. Încă există multe mituri şi prejudecăţi în România, legate de donarea de sînge. Dar atunci cînd ai nevoie de sînge pentru a-ţi continua viaţa, totul devine secundar.
• Procentele de donatori, în lume, sînt următoarele: Danemarca 10% din donatori sînt voluntari, Anglia 9%, Olanda 8%, Germania 6%, Franţa 6%, Italia 3-4%, România 1%.
• Orice persoană care vrea să doneze trebuie să întrunească anumite condiţii: să aibă 18-62 ani, minimum 60 kg, să nu fi avut boli infecţioase în antecedente, să aibă o tensiune normală, femeia care a născut - după un an de la naştere. În urma triajului care se face, conform unor criterii stricte, de către personalul medical specializat, dar şi în urma respectării unor reguli dinaintea donării, cel puţin un om va fi salvat!
• 14 Iunie - Ziua mondială a donatorului de sînge, marchează ziua de naştere a medicului austriac Karl Landsteiner (n.1868- m.1943) care a descoperit, în 1900, grupele sanguine, punînd bazele ştiinţifice ale tratamentului prin transfuzii.
Sîngele este cel mai preţios dar - darul vieţii! Dăruieşte şi tu!