Donarea voluntară de sânge, în scădere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SOS de Ziua Donatorului de Sânge! În primul trimestru

Donarea voluntară de sânge, în scădere

Sănătate 13 Iunie 2014 / 00:00 587 accesări

Donarea voluntară de sânge s-a redus în primul trimestru cu 2%, o scădere importantă întrucât nevoia de sânge este mare, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, dr. Doina Goşa, precizând că principalii beneficiari sunt spitalele Floreasca, Fundeni şi spitalele judeţene Cluj, Timişoara şi Iaşi. Și la Constanța, potrivit directorului Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS), dr. Alina Dobrotă, s-a putut observa o scădere a numărului de donatori cu circa 1%. La CRTS se organizează numeroase campanii de promovare a donării de sânge, sunt organizate periodic colecte mobile, însă problema principală a CRTS Constanța nu este numărul mic al donatorilor, ci numărul insuficient al personalului medical. ”Se lucrează până la epuizare. Așa că am fost nevoiți să mai renunțăm la unele campanii de colectă mobilă. Nu avem ce face”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul CRTS Constanța. Nu de puține ori, donatorii care au ajuns la centrul constănțean s-au plâns de faptul că timpul de așteptare este mare, însă ei trebuie să înțeleagă că salariații existenți fac totul pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții cât de cât normale. ”Lucrăm cât putem de rapid, însă nu avem oameni suficienți. Din această cauză se așteaptă mai mult. Nu putem sări peste nicio etapă. Trebuie făcut totul cu mare strictețe”, a declarat dr. Dobrotă.

COLECTĂ BENEVOLĂ CU SPRIJINUL BISERICII ”În majoritatea ţărilor, 80% din colecta de sânge este făcută de Crucea Roşie. Noi nu avem o astfel de implicare din partea Crucii Roşii, în schimb avem un parteneriat foarte bun cu Biserica Ortodoxă Română, care ne ajută la colectare benevolă de sânge, numai în cadrul unei singure campanii din 2013 fiind colectate peste 1.200 de pungi”, a spus dr. Doina Goşa. Ea a precizat că cel mai deficitar sânge este cel cu Rh negativ, iar la Rh pozitiv, grupa A2 este cea mai solicitată de către spitale.

ZIUA MONDIALĂ A DONATORULUI DE SÂNGE De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care este marcată sâmbătă, 14 iunie, în țară, mai multe centre de transfuzii sanguine vor organiza diferite acțiuni de informare astfel încât populația să conștientizeze importanța actului de donare. Și reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța anunță organizarea unei acțiuni de informare, promovare și donare de sânge, sâmbătă, între orele 7.30 și 11.30, la sediul instituției, din strada Nicolae Iorga nr. 85 (lângă Policlinica Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța). Astfel, cine vrea să afle informații despre necesitatea tratamentului transfuzional, despre valoarea educativă a donării de sânge, dar și ce se întâmplă cu sângele recoltat poate veni la centrul constănțean și afla toate aceste informații direct de la specialiști. ”Directorul CRTS Constanța invită persoanele care doresc să se informeze asupra diferitelor aspecte privind donarea de sânge și tratamentul transfuzional, sau care doresc să viziteze centrul, la sediul instituției, în intervalul orar anunțat. De asemenea, sunt așteptate persoanele care doresc să doneze sânge. Echipa Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța vă așteaptă!”, potrivit CRTS Constanța.



12