Haideți să renunțăm la indiferența față de oamenii pe lângă care trecem! Să deschidem ochii și inima la durerile oamenilor cu nevoi speciale. NU ne costă nimic să fim mai buni și mai prezenți!
Campania Telegraf de sensibilizare a publicului larg pentru a întinde o mână de ajutor persoanelor cu dizabilități culege primele roade. Un prim pas a fost făcut căci, la sfârșitul săptămânii trecute, a ajuns primul laptop vechi, donat de o persoană necunoscută, la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Buzău. „Mulțumim din suflet persoanei care a făcut acest gest minunat. Așteptăm în continuare să mai primim de la cei care au promis și de la cei care mai au posibilitatea și doresc să doneze“, a transmis zilele trecute Cosmin Vatra, cel care a avut ideea de a oferi copiilor nevăzători posibilitatea de a se distra și altfel decât ascultând muzică.
Vă reamintim că o comunitate de programatori din România a adaptat sistemul de operare Linux-Ubuntu nevoilor specifice ale nevăzătorilor și ambliopilor (persoane cu posibilităţi reduse de vedere) și a creat sistemul de operare VINUX. „Este un sistem care poate fi instalat și operat de către nevăzători și este gratuit. Programul le citește ceea ce apare pe ecran și îi asistă complet în utilizare. Firma Microsoft cere 1.100 $ pentru o licență a unui astfel de program, iar autoritățile noastre le joacă în strună. Însă, din fericire, există încă oameni care muncesc și pentru alții, nu doar pentru folosul lor“, a povestit Cosmin Vatra. Astfel, el îndeamnă pe toți cei care pot să se descotorosească de un laptop vechi (chiar și 10 ani vechime) și să-l doneze pentru „luminarea“ vieții acestor copii.
Așadar, dacă aveți un laptop vechi sau știți o firmă care se retehnologizează și nu are ce face cu sistemele vechi, îl puteți contacta, în privat, pe Cosmin Vatra (Facebook) sau să trimiteți un mesaj pe e-mailul redacției noastre (office@telegrafonline.ro) pentru a face fericiți și alți copii nevăzători. Adresa de expediere directă este Liceul pentru Deficienți de Vedere din Buzău, str. Horticolei nr. 54, Buzău, România, în atenția d-nei director Adriana Leca, telefon 0238 725 546.
Vă amintim că în țara noastră trăiesc peste 100.000 de nevăzători, dintre care aproximativ 3.200 sunt copii, aceste date fiind oferite de Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap. Asociația Nevăzătorilor din România este o organizație nonguvernamentală, recunoscută de autoritățile publice române și de organizațiile internaționale ale nevăzătorilor, care are 37.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) și 30 de filiale.