Donaţii de milioane de dolari pentru Haiti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Donaţii de milioane de dolari pentru Haiti

Externe 23 Ianuarie 2010 / 00:00 387 accesări

Două replici seismice scurte, dar relativ puternice, au fost resimţite vineri dimineaţă la Port-au-Prince, la zece zile după cutremurul de 7 grade pe scara Richter, care a distrus capitala haitiană şi a provocat moartea a cel puţin 75.000 de persoane. Câţiva locuitori panicaţi au ieşit alergând din locuinţele lor. Alţii, obişnuiţi cu replicile care zguduie oraşul aproape zilnic, şi-au continuat activităţile, încercând să se întoarcă la o viaţă normală, atât cât este posibil în condiţiile dezastrului din jurul lor. Pentru a ajunge la o stare de normalitate cât mai repede, UNICEF a recomandat îngheţarea oricăror noi adopţii din Haiti în timpul fazei de urgenţă după cutremurul devastator din această ţară, declarându-se însă în favoarea plecării rapide a copiilor pentru care procedurile de adopţie au fost aproape finalizate. În Haiti au fost deschise centre de primire, în stare să primească 900 de copii, unde acestora li se asigură asistenţă medicală, hrană şi susţinere psihologică, în timp ce se desfăşoară identificarea şi căutarea familiilor lor. Vineri, o femeie de 69 de ani a fost scoasă în viaţă dintre ruine, la zece zile de la seism.

Opinia publică internaţională continuă se mobilizeze pentru a ajuta Haiti. Circa 41,3 milioane de euro de promisiuni de donaţii au fost strânse, joi în Olanda, în cursul unei emisiuni televizate de strângere de fonduri pentru a veni în sprijinul cetăţenilor haitieni. Statul olandez va dubla suma promisă în urma emisiunii caritabile, a anunţat ministrul pentru Dezvoltare şi Cooperare, Bert Koenders. Zece posturi de radio şi de televiziune olandeze au participat la teledonul care a început la ora locală 06.00 şi a continuat cu o emisiune specială transmisă în direct de televiziuni întreaga seară. Pe platoul emisiunii televizate, zeci de personalităţi, toate îmbrăcate în tricouri de culoare roşie inscripţionate cu mesajul „Ajutaţi Haiti”, au răspuns la telefoane. Copiii au spălat maşini în faţa şcolii, au vândut prăjituri, bomboane şi coliere de arahide pe stradă, iar o serie de magazine au anunţat că îşi oferă cifra de afaceri înregistrată într-o zi.

Operaţiunile de reconstrucţie din Haiti vor dura cel puţin zece ani şi vor necesita un efort susţinut din partea donatorilor, este de părere un oficial din cadrul asociaţiei americane Habitat for Humanity. Reconstrucţia va fi lentă şi solicitantă şi va avea nevoie de un ajutor susţinut. Asociaţia americană este implicată în ajutorarea statului haitian încă înainte de cutremur, construind deja 2.000 de locuinţe pentru cei mai săraci dintre locuitori. Habitat for Humanity a strâns 1,5 milioane de dolari, dar speră să obţină o sumă mai mare atunci când operaţiunile de salvare vor lăsa locul eforturilor de reconstrucţie. ONU va lansa un program ce va permite angajarea haitienilor pentru lucrările de reconstrucţie a ţării lor. Obiectivul este de a angaja astfel aproximativ 220.000 de persoane, ceea ce ar permite unui milion de persoane să beneficieze de pe urma acestui lucru în mod indirect.

SUA rămîn cel mai mare donator. Departamentul american al Transporturilor a trimis şi un turn de control în Haiti, pentru a facilita gestionarea sutelor de zboruri internaţionale care transportă ajutoare umanitare în urma seismului. Turnul de control de la aeroportul din Port-au-Prince a fost scos din uz după seismul puternic, iar controlorii de trafic aerian lucrează pe o masă pliantă cu dispozitive radio militare, pentru a ghida zilnic 160 de zboruri. Transportat cu ajutorul unui avion, acest turn de control va putea fi funcţional în următoarele 48 de ore. Turnul este alimentat de două generatoare cu motorină. Conform unui acord încheiat cu autorităţile haitiene, aeroportul din Port-au-Prince se află sub control american.

Tragedia din Haiti a dovedit necesitatea de a implementa un sistem internaţional de alertă în materie de catastrofe, a declarat vineri ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă consacrată bilanţului diplomatic în 2009. După valurile seismice care au devastat Asia de Sud-Est în 2004, Rusia a formulat o propunere în acest sens, dar preocuparea comunităţii internaţionale s-a estompat în final.



12