Condiţiile de cazare oferite pacienţilor în spitalele publice din România lasă de dorit, bugetul care are destinaţia acestui capitol fiind ca şi inexistent. În general, în acest moment, în Sănătate, banii abia dacă ajung pentru plăţile salariilor, utilităţilor, furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare. Nu se poate face nimic pentru confortul pacienţilor nici în acest an, fapt regretat de actuala guvernare, însă datoriile mult prea mari ale spitalelor împiedică orice investiţie. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, recent, că o mare parte a bugetului sistemului sanitar va „stinge” datoriile unităţilor sanitare, astfel încât speranţele de mai bine în 2013 sunt mult diminuate. Aşa că reabilitarea saloanelor spitalelor este, din nou, lăsată pe ultimul loc. Astfel că fiecare manager trebuie să se descurce. Saloanele multor unităţi sanitare publice din ţară arată deplorabil: pereţii sunt scorojoţi, geamurile nu se închid etanş, uşile abia dacă se mai ţin în balamale, paturile sunt ruginite, saltelele rupte, podelele sunt şi ele deteriorate, iar grupurile sanitare abia dacă se mai pot folosi. Fiecare a încercat să schimbe imaginea încăperilor cum a putut, însă rezultatele n-au fost pe măsura aşteptărilor: pacienţii din România sunt total nemulţumiţi de condiţiile de cazare. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este una dintre puţinele unităţi sanitare din ţară în care au fost investite sume importante, datorită interesului Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Secţii şi clinici importante din spital pot fi cu uşurinţă comparate cu secţii/clinici similare din marile spitale din străinătate. Din păcate, chiar şi aşa, mai sunt multe de făcut.
PÂNĂ CÂND SPITALELE VOR FI AJUTATE ŞI DE AUTORITĂŢILE CENTRALE, RĂSPUNZĂTOARE ÎN MOD DIRECT, SE ÎNCEARCĂ REMEDIEREA, LA NIVEL LOCAL, A PROBLEMELOR.
SCJU a primit, ieri, cu sprijinul CJC, un nou transport din Danemarca, ce constă în mobilier medical, paturi, noptiere, mese, scaune rulante pentru bolnavii care nu se pot deplasa. „Acest nou transport ne ajută să ne întregim dotările, mai ales că o parte din mobilierul nostru este deteriorat. Nici acesta nu este nou, dar este mult mai bun faţă de ceea ce avem noi în momentul de faţă în unele secţii”, a declarat directorul de îngrijiri al SCJU, Cristina Asofiei. Bunurile vor fi împărţite pe diferite secţii/clinici, în funcţie de necesitate.