Donatorii fundaţiei Clinton

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Donatorii fundaţiei Clinton

Monden 20 Decembrie 2008 / 00:00 416 accesări

Magnatul oţelului, care deţine Combinatului Siderurgic de la Galaţi, a donat între un milion şi cinci milioane de dolari fundaţiei fostului preşedinte american Bill Clinton. Lakshmi Mittal a făcut o donaţie importantă şi Partidului Laburist din Marea Britanie. După aceea, premierul din perioada respectivă, Tony Blair, l-a ajutat să convingă România să îi vîndă Combinatul Siderurgic de la Galaţi. Fundaţia Clinton a acceptat să dezvăluie numele a peste 200.000 de donatori, pentru ca senatorul Hillary Clinton să poată deveni secretar de Stat în administraţia preşedintelui Obama. Publicarea acestor nume a făcut parte dintre condiţiile fixate de echipa lui Barack Obama.

Fundaţia Clinton, care desfăşoară campanii de luptă împotriva bolilor, sărăciei şi schimbării climatice, a primit între 75 şi 165 de milioane de dolari de la guverne străine şi de la organizaţii finanţate de state. Astfel, Arabia Saudită a donat între 10 şi 25 de milioane de dolari, în timp ce alte guverne din Orientul Mijlociu (Oman, Qatar, Kuwait şi Brunei) au contribuit cu pînă la cinci milioane fiecare. Organizaţia nonprofit înfiinţată de Bill Clinton în anul 1997 nu a dezvăluit cifrele exacte, dar grupează donatorii pe categorii, în funcţie de importanţa contribuţiilor lor.

Blackwater, cea mai mare companie privată de securitate folosită de americani în Irak, a donat între 10.000 şi 25.000 de dolari. Cinci agenţi de securitate al companiei au fost inculpaţi pentru crime, la începutul lunii decembrie, după un incident armat soldat cu moartea a 14 civili irakieni la Bagdad, în septembrie 2007. De asemenea, omul politic indian Amar Singh a donat între unul şi cinci milioane de dolari. SUA încearcă în prezent să atenueze tensiunile dintre India şi vecinul său, Pakistan, după atentatele sîngeroase de la Bombay. “Lista arată cît de mult s-a sprijinit Bill Clinton pe guverne străine, în special pe statele petroliere din Orientul Mijlociu, pentru a-şi crea fundaţia în ultimul deceniu”, a comentat, vineri, publicaţia “The Washington Post”, subliniind că interesele naţionale ales acestor ţări se numără printre subiectele de care se ocupă Departamentul de Stat.

Ex foto Lakshmi Mittal ocupă locul patru în topul “Forbes” al celor mai bogaţi oameni din lume



12