Chiar dacă, oficial, campania „Donează o carte pentru elevii din mediul rural”, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman” şi Fundaţia „Fantasio”, s-a încheiat pe 1 iulie, în realitate există o veste îmbucurătoare: donaţiile continuă. Acest lucru este posibil graţie unor constănţeni care au înţeles utilitatea lecturii, manifestându-şi dorinţa de a oferi în continuare alte cărţi esenţiale în formarea copiilor şi adolescenţilor din mediul rural, care nu beneficiază de o bibliotecă şcolară. „Chiar dacă data de finalizare a donaţiei a fost 1 iulie, primim în continuare cărţi, deoarece nu putem respinge gestul frumos al unor persoane din comunitate. Vom primi cu gratitudine toate donaţiile de carte”, a spus directorul interimar al BJ, Adriana Gheorghiu. Cărţile se primesc la sediul instituţiei de cultură constănţene, unde este instalat un punct de colectare.
●Bucuria de a dărui... cultură nu are vârstă● Din luna mai şi până în prezent, au fost strânse între 3500 şi 4000 de volume. Specialiştii BJ au început deja să se ocupe de trierea acestora - pentru a le selecta doar pe cele care se potrivesc cu profilul unei biblioteci şcolare -, recondiţionarea şi împachetarea lor. Persoanele care au răspuns pozitiv campaniei CJC „Donează o carte pentru elevii din mediul rural” sunt tineri care renunţă la titlurile din bibliografia şcolară obligatorie, adulţi care doresc să contribuie la dezvoltarea bibliotecilor şcolare din mediul rural, cadre didactice din oraş, dar şi pensionari care cunosc beneficiile lecturii.
Cărţile vor fi puse la dispoziţia bibliotecilor şcolare pentru ca elevii din mediul rural să înceapă noul an şcolar aşa cum se cuvine, cu o bibliotecă din care să nu lipsească titlurile esenţiale. De altfel, prin această campanie, CJC şi-a propus să faciliteze elevilor din mediul rural accesul la informaţie şi cultură, astfel încât aceştia să pornească pe drumul cunoaşterii cu aceleaşi şanse ca şi colegii lor din mediul urban.