Dor de Eminescu, la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Weekend cultural

Dor de Eminescu, la malul mării

Cultură 14 Ianuarie 2012 / 00:00 795 accesări

De doi ani, ziua de naştere a celui supranumit de marele critic literar George Călinescu, „poetul nepereche”, coincide cu Ziua Culturii Naţionale. În semn de preţuire pentru creaţia şi personalitatea eminesciană, în acest weekend, la „Constanţa sau Chiustenge, un orăşel mic, dar îndestul de frumos” - după îl cum descria, în iunie 1882, într-una din scrisorile trimise Veronicăi Micle, scrisă chiar... la malul mării, în mansarda Hotelului D’Angleterre -, dar şi în alte localităţi ale judeţului se organizează o serie de manifestări.

MEDGIDIA „Luceafărul” a fost celebrat şi la Medgidia, vineri, prin spectacolul „Mihai Eminescu - paşi spre eternitate”. Evenimentul, găzduit de Casa de Cultură „I. N. Roman”, a fost organizat de Serviciul Cultură din cadrul Primăriei Medgidia, cu participarea copiilor din localitate şi a soliştilor instituţiei gazdă.

LA STATUIE Duminică, chiar în ziua în care se împlinesc 162 de ani de la apariţia „Luceafărului”, omul de cultură Constantin Lămureanu îi invită pe constănţeni, de la ora 10.00, la statuia lui Eminescu şi a Veronicăi Micle de pe faleza Cazinoului, pentru a-i aduce un omagiu Eminului iubit.

CUMPĂNA Tot duminică, de la ora 10.00, dar la Cumpăna, se va organiza, în sala mare a Casei de Cultură, activitatea „Eminescu şi dorul de poezie”. La evenimentul organizat de Consiliul local al comunei Cumpăna, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Constanţa (BJC) şi Grupul Şcolar Cumpăna, vor participa, ca invitaţi, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Cristina Tamaş şi reprezentanţi ai BJC, Adriana Gheorghiu şi Ştefan Pleşoianu.

MANGALIA Eminescu va fi omagiat şi la Mangalia, duminică, de la ora 15.00, la Careul Artelor „Solteris”, care îşi desfăşoară activitatea la Cercul Militar, prin spectacolul „Floare albastră”.

CONSTANŢA De asemenea, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” a fost deschisă o expoziţie de carte dedicată lui Eminescu, reunind lucrări din colecţiile instituţiei de cultură: exemplare deosebite din opera autorului, dar şi studii dedicate vieţii şi personalităţii celui omagiat.

Ziua Culturii Naţionale

La malul mării - mare ale cărei „mişcătoare cărări” l-au fascinat pe Eminescu într-atât încât, la un an de la vizita sa, în 1883, a scris poezia testamentară „Mai am un singur dor”, a fost organizată, vineri, la Muzeul de Artă, manifestarea „15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale”. Eminescu a fost doar „pretext” pentru dezbaterea „Valori. Identificare. Patrimoniu: resurse de dezvoltare în context european şi global”.

Directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, le-a vorbit studenţilor de la specializarea Jurnalism - Universitatea „Ovidius” şi elevilor de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” despre patrimoniul arhitectural şi artistic, făcând trimitere, în mod special, la Nicolae Grigorescu, a cărui imagine pozitivă a străbătut veacurile, în comparaţie cu contemporanul său, Eminescu, subiect al unor aprinse dezbateri pro şi contra. Sculptoriţa dr. Lelia Rus-Pîrvan a adus în prim-plan arta feminină în context modern, susţinându-şi discursul cu o serie de lucrări semnate de femei artist precum Maria Rosetti - prima femeie ziarist din România, model pentru „România revoluţionară”, de C.D. Rosenthal, Cecilia Cuţescu-Storck - prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa, Regina Maria, Miliţa Petraşcu, una dintre puţinele femei-sculptor, eleva preferată a lui Brâncuşi, Nina Arbore, Nuţi Acont, Magdalena Rădulescu, Margareta Sterian sau Rodica Maniu. De asemenea, conf. univ. dr. Ana Maria Munteanu a susţinut un consistent şi pertinent discurs despre „Valori, complexitate şi cultură critică”, la final, studenţii fiind invitaţi la dezbatere.



12