„Dorim să consacrăm la Constanţa această manifestare estivală“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu Radu Zărnescu - coordonatorul proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber şi secretar general al A.C.E.E.A: (III)

„Dorim să consacrăm la Constanţa această manifestare estivală“

Monden 27 Iunie 2008 / 00:00 549 accesări

Hotel Flora din staţiunea Mamaia devine, de astăzi, gazda celui mai mare eveniment gastronomic din România – Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Startul competiţiei oficiale se dă astăzi, de la ora 10.00. Timp de trei zile, de astăzi pînă duminică, profesioniştii şi amatorii în arta culinară se vor întîlni pentru a-şi disputa premiile Campionatului - faza Constanţa şi pentru a încînta publicul cu delicioasele preparate. Primele două zile ale festivalului sînt dedicate celor două competiţii: Preparate Culinare Reci şi Gătit în Aer Liber. Ultima zi este dedicată demonstraţiilor, în care Silvian Miron, Şerban Ionescu, Dan Chişu şi Jerome îşi vor pune în valoare creaţiile. Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ alături de Hotel Flora, Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa, Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism şi Fundaţia „Fantasio“. Iniţiatorii proiectului Campionatului şi-au propus să facă din această etapă de vară, o manifestare de tradiţie. Despre ce înseamnă etapa Constanţa a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber ne vorbeşte coordonatorul proiectului Radu Zărnescu, secretar general al asociaţiei culturale la iniţiativa căreia a luat naştere competiţia.

Reporter : Care este structura etapei Constanţa a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber?

Radu Zărnescu: Campionatul se desfăşoară pe două clase mari: astăzi - Competiţia de Preparate Culinare Reci, cu secţiunile aperitive, dulciuri, creaţie, meniu alternativ şi sîmbătă - Competiţia de Gătit în Aer Liber, cu secţiunile grătar, plită, ceaun, creaţie.

Rep: Care sînt invitaţii pe care îi aduceţi la malul mării?

R. Z:: Pe parte de vox populi îl avem pe Dan Chişu. Şi la această etapă îl avem pe Robert Rainford, din Canada, numărul 1 în lume în preparate de grill, preparate open, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Dumitru Burtea - celebritate a lumii gastronomice în România sau pe Cornelia Ghişoi – lady chief, francezul David Contant sau elveţianul Jacob Haussman.

Rep: Care sînt criteriile după care se ghidează juriul în evaluarea concurenţilor?

R. Z.: Se ţine cont de de aspectul standului, de aspectul bucătarului şi al produsului, de gust şi mai ales de prezentarea în faţa publicului.

Rep: Care este valoarea premiilor pe care le puneţi „la bătaie”, la această etapă zonală?

R.Z: Valoarea totală a premiilor se ridică la 10.000 euro. Se vor acorda premiul Cupei Culinare Reci şi premiul Cupei de Gătit în Aer Liber. Premiile vor consta în grill-uri profesionale, aparatură de bucătărie şi instrumente de calitate.

Rep: La ce preparate trebuie să se aştepte publicul care va lua parte la Campionat?

R. Z: La noi apar extremele. Apar bucătăria extrem de complicată şi sofisticată şi bucătăria franţuzească extrem de simplă. De asemenea, apare bucătăria fără foc sau bucătăria naturistă.

Rep: Care este viitorul acestei etape estivale la malul mării?

R. Z.: Dorim să consacrăm această etapă la Constanţa. Am observat că există interes pentru gastronomi. Avem concurenţi din Neptun, Medgidia, Constanţa. Scopul nostru este acela de a promova cultura şi de a stimula creativitatea.



12