Pompierii, criminalişti, reprezentanţii companiei de gaz dar şi un specialist în evaluarea structurilor de rezistenţă a clădirilor efectuează cercetări la blocul afectat mirecuri dimineaţa de o deflagraţie puternică, în cauză deschizându-se şi dosar penal.
La fața locului a ajuns un expert acreditat de la Cluj, în probleme de rezistență a clădirilor care efectuează la această oră o anchetă, în urma căreia autorităților locale li se va comunica dacă blocul prezintă sau nu siguranță și dacă oamenii se pot întoarce la locuințele lor, excepție făcând apartamentele grav afectate de explozie.
"Este vorba de 5-6 apartamente care sunt grav afectate de explozie și în care nu se poate locui. Dacă voi primi acordul, oamenii se pot întoarce la locuințele lor. Suntem pregătiți să intervenim rapid în urma deciziei expertului. Scopul nostru este să terminăm într-un termen cât mai rapid și să lăsăm oamenii sunt să întoarcă la casele lor acolo unde structura nu este afectată. O să desemnăm companii de specialitate care se poată interveni de urgență pentru a reface locuințele și a curăța zona", a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Majoritatea bistrițenilor care au apartamentele afectate de explozie nu au asigurări însă autoritățile spun că toți vor beneficia de sumele pe care Primăria Bistrița le va aloca din fondul de rezervă bugetară pentru intervențiile de urgență.
Criminaliștii de la Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud efectuează și ei cercetări și urmează să stabilească dacă explozia a fost provocată sau dacă este vorba de un accident.
Din primele concluzii, anchetatorii au stabilit că în apartamentul în care s-a petrecut deflagrația exista o instalație de încălzire improvizată cu butelie.
Compania de distribuție a gazului On Gaz anunță că "echipele de intervenţie ale companiei s-au deplasat de urgenţă la faţa locului şi au luat toate măsurile de siguranţă. În urma verificărilor efectuate la reţeaua de distribuţie stradală nu au fost detectate scăpări de gaz. A fost demarată o anchetă în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanţelor şi a cauzelor care au dus la acest incident".
Nouă persoane prin care și un copil de nouă luni au fost transportate miercuri dimineața la Spitalul de Urgență din Bistrița după ce au fost afectate de explozie, însă majoritatea au refuzat să rămână internate în spital.
"Copilul a suferit o contuzie frontală cu escoriații de piramidală nazală în regiunea temporar posterioară, însă părinții au refuzat internarea pentru supraveghere a sugarului", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud, doctor Mihaela Mastan.
În starea gravă este tânărul de 24 de ani, în apartamentul căruia s-a petrecut explozia și care a suferit arsuri la nivelul căilor respiratorii, dar și pe 70 la sută din suprafața corporală. Acesta a fost intubat și i s-a indus coma medicamentoasă, fiind transferat la un spital din București.
Victimele exploziei, deși au suferit traumatisme, au refuzat să rămână în spital, semnând externarea pe proprie răspundere.
Potrivit șefului Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud, comisarul șef Claudiu Jurcan, în acest caz a fost deschis dosar penal, cercetările fiind în curs.