Dosarul diplomatului „penal”, trimis în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dosarul diplomatului „penal”, trimis în Rusia

Eveniment 10 Noiembrie 2012 / 00:00 358 accesări

„PACHET” ÎN ŢARA NATALĂ Diplomatul rus care a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală urmează să fie cercetat în ţara natală. Ambasada Rusiei la Bucureşti nu a fost de acord să-i ridice imunitatea diplomatică prim-secretarului instituţiei şi din acest motiv i-a întrerupt mandatul în România şi, la două zile de la accident, l-a trimis pachet în Rusia. Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a admis, vineri, cererea Parchetului privind transferarea procedurii în vederea continuării cercetării diplomatului rus, instanţa stabilind înaintarea dosarului către autorităţile judiciare din Rusia. El va fi anchetat pentru vătămare corporală din culpă şi refuzul de a i se recolta probe biologice. Decizia instanţei poate fi contestată, în termen de cinci zile, la Tribunalul Bucureşti, urmând să se pronunţe definitiv în dosar. Procurorii au trimis, în 23 octombrie, la Judecătoria Sectorului 3, dosarul diplomatului rus cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia.

REFUZ Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, solicitase Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie, însă autorităţile au refuzat să pună în aplicare măsura solicitată. Consulul rus în România, Andrei Lancikov, a motivat refuzul prin trimitere la prevederile Convenţiei de la Viena. \"Conform Convenţiei de la Viena, diplomaţii au imunitate diplomatică şi sunt exceptaţi de la jurisdicţia penală şi administrativă în ţara de acreditare\", a mai spus Lancikov. În ceea ce priveşte starea tinerei internate la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, Florian Bica, a declarat că ea rămâne în continuare internată la Terapie Intensivă, dar starea ei este uşor ameliorată.

PUNCT NEGRU Surse din Poliţie spun că, în 2008, locul unde s-a produs accidentul a fost declarat \"punct negru\", însemnând zonă de risc rutier ridicat. În 2009, în intersecţia respectivă s-a pus marcaj bicolor cu vopsea termoplastică şi benzi rezonatoare. Chiar şi aşa, n-a fost suficient, pentru că, anul acesta, în mai, a mai avut loc un accident grav, în urma căruia o tânără de 23 de ani a murit.



12