Dosarul „Miralen” s-a întors la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la instanţa supremă

Dosarul „Miralen” s-a întors la Constanţa

Eveniment 27 Septembrie 2010 / 00:00 7288 accesări

• APEL REJUDECAT• După şase ani de proces, timp în care judecătorii au fost nevoiţi să amâne cauza de nenumărate ori pentru efectuarea expertizelor şi contraexpertizelor, dosarul „Miralen” se află încă pe rolul instanţei constănţene. Săptămâna trecută, acesta s-a întors la Curtea de Apel Constanţa, în urma deciziei emisă în martie de instanţa supremă, prin care a hotărât rejudecarea apelului declarat de acuzaţi împotriva sentinţei de condamnarea lor la ani grei de detenţie. Au trecut şase luni până când dosarul a fost returnat la Constanţa, iar judecătorii au reluat procesul din faza apelului, acordând termen pe 21 octombrie, dată la care avocaţii vor prezenta probele în apărare. Amintim că, în luna octombrie 2009, instanţa constănţeană a hotărât ca, după mai bine de cinci ani de judecată, dosarul să se întoarcă pe masa procurorilor pentru refacerea urmăririi penale. Procurorii au atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care le-a admis recursul şi a trimis cauza pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

• PEDEPSE CU ÎNCHISOAREA • Reamintim că Vasile Sponti a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare, Nicu Caracotă la şase ani, Anton Caracotă la cinci ani şi opt luni, Nicolae Tararache la doi ani şi jumătate, Elena Drăghici la şase ani şi patru luni, Samir Benoni Ciobanu la şase ani şi jumătate, Marian Şăicaru la cinci ani şi opt luni, Vasile Ungurianu la trei ani şi zece luni, Vasile Saviuc la şase ani, Ionel Ciocârlan la cinci ani şi opt luni şi Valentin Vasa la şase ani şi opt luni. Potrivit actului de inculpare, reţeaua a căzut pe 8 ianuarie 2003, când, în apropiere de penitenciarul Valea Seacă, a fost descoperită o autocisternă încărcată cu motorină sustrasă din conductele Petrotrans. Vasile Saviuc, Ionel Ciocârlan, Vasile Ungurianu, Marin Şăicaru, Samir Benoni Ciobanu şi Valentin Vasa au fost acuzaţi de furt calificat şi de complicitate la furt calificat, iar Elena Drăghici, Nicolae Tararache, Vasile Sponti, Nicu şi Anton Caracotă, de comiterea infracţiunilor de fals material în înscrisuri, uz de fals, fals intelectual, evaziune fiscală, înşelăciune, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani.

• ACTUL DE INCULPARE • Anchetatorii spun că, în cursul lunii iulie 2000, cu ocazia derulării unui contract cu Rafinăria Dărmăneşti, în calitate de administrator al societăţii „Miralen“, Elena Drăghici a interpus între cele două firme menţionate o altă societate fantomă, „White Oil Impex“ SRL Bucureşti, care a achitat contravaloarea mărfii printr-o compensare parţial nereală, cauzând o pagubă de şase miliarde lei vechi. Anchetatorii mai spun că, în perioada martie 2002 - ianuarie 2003, în mod repetat, împreună cu alte persoane, Drăghici a întocmit în fals documente de evidenţă contabilă privind provenienţa mărfurilor în scopul sustragerii de la plata datoriilor către bugetul de stat, a căror valoare se ridica la 29 miliarde lei vechi. De asemenea, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2001-2002, Anton Caracotă a falsificat documente contabile şi s-a folosit de o identitate falsă cu scopul de a încasa sume de bani rezultate din înregistrarea în mod fictiv în evidenţele contabile ale unor societăţi, ca urmare a unor tranzacţii comerciale nereale ori realizate prin intermediul unor firme fantomă. Nicu Caracotă şi Vasile Sponti au fost acuzaţi că, în aceeaşi perioadă de timp, au falsificat documente contabile şi le-au folosit în numele unor firme fantomă („Silva Impex“ şi „White Oil Impex“), cu scopul de a înşela alte societăţi. În acest fel s-a reuşit valorificarea motorinei provenită din furturi. La rândul lui, Nicolae Tararache a fost acuzat că ar fi ridicat, prin intermediul Cooperativei de Credit Banco-Tour, suma de 22 miliarde lei, ce provenea din vânzarea motorinei furate.



12