Magistrații Curții Militare de Apel au decis luni să trimită înapoi la DNA dosarul în care pompierii George Matei și Antonina Radu au fost trimiși în judecată sub acuzația că au făcut verificări în clubul "Colectiv" fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de prevenire și stingere a incendiilor. Procurorii trebuie să refacă acum rechizitoriul. Amănunte despre hotărârea instanței citiți în pagina "Eveniment".
Lovitură de teatru în dosarul în care pompierii George Matei și Antonina Radu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sub acuzația că au făcut verificări în clubul "Colectiv" fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de prevenire și stingere a incendiilor (PSI)! Curtea Militară de Apel a decis luni ca speța să fie retrimisă la DNA pentru refacerea rechizitoriului. Magistrații au admis astfel contestațiile formulate săptămâna trecută de Antonina Radu şi de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) faţă de hotărârea luată de instanţa de fond. Tribunalul Militar respinsese toate cererile şi excepţiile invocate şi hotărâse începerea procesului.
„În decizia magistraţilor, se arată că dosarul a fost retrimis la DNA "pentru refacerea rechizitoriului în sensul aducerii în concordanţă a structurii formale prev. de art. 328 C. pr. pen. cu necesitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii prin realizarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele, împrejurările cauzei, la persoana inculpaţilor, a celorlalte părţi, a subiecţilor procesuali principali şi a celorlalţi subiecţi procesuali - pe bază de probe". De asemenea, magistraţii cer "respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale tuturor părţilor, subiecţilor procesuali principali şi ale celorlalţi subiecţi procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părţilor civile şi a celorlalţi subiecţi procesuali - corelativ infracţiunilor imputate celor doi inculpaţi, dar şi înlătură de la aplicare măsurile procesuale şi probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil".
Pe 10 noiembrie 2015, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei şi plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanţa motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost, însă, arestată şi Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curţii Militare de Apel. Măsura arestului a fost apoi prelungită succesiv pentru cei doi. Potrivit Mediafax, ISU Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din clubul "Colectiv". Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz sau autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajaţi ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI.