Dosarul pompierilor Antonina Radu și George Matei, reunit cu dosarul „Colectiv“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dosarul pompierilor Antonina Radu și George Matei, reunit cu dosarul „Colectiv“

Justiție 06 Decembrie 2017 / 18:28 2952 accesări

Tribunalul Militar București a decis miercuri ca dosarul în care sunt judecați pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei să fie trimis la Tribunalul București, pentru a fi reunit cu dosarul Colectiv în care sunt inculpați patronii clubului și fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

"Admite cererea procurorului militar din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. În baza art.45 C.pr. pen. rap. la art.43 alin.2 lit. c C.pr.pen. și art. 44 alin. 4 C.pr.pen. trimite cauza la Tribunalul București — Secția I Penală în vederea reunirii cu dosarul nr. 17008/3/2016. Cu drept de apel odată cu fondul", se arată în decizia Tribunalului Militar București.

Inițial, procurorii de la DNA și Parchetul General au trimis în instanțe trei dosare în legătură cu tragedia de la Colectiv: Tribunalul București - fostul primar Cristian Popescu-Piedone, Judecătoria Sectorului 4 - patronii clubului, Tribunalul Militar București - pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei.

Ulterior, pe 15 mai 2016, Judecătoria Sectorului 4 a dispus reunirea la Tribunalul București a dosarului în care sunt acuzați patronii clubului cu cel în care este inculpat Cristian Popescu-Piedone, motivul invocat fiind faptul că în primul dosar a nu exista nicio instituție parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaților nu acopereau despăgubirile cerute de victimele incendiului.

De asemenea, Tribunalul Militar București a decis miercuri ca dosarul pompierilor să meargă la Tribunalul București. Prin această hotărâre va exista practic un singur dosar Colectiv.

Antonina Radu și George Petrică Matei au fost trimiși în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcționat ca persoană juridică SC Music Hall SRL București, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL București) desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Procurorii au reținut că cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a acestora și a angajaților care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, dar și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu și George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidență de către ISU București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.



12