Dosarul referendumului, repus pe tapet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comandă politică sau exces de zel?

Dosarul referendumului, repus pe tapet

Eveniment 06 Februarie 2015 / 00:00 701 accesări

            Vicepremierul Liviu Dragnea s-a prezentat, ieri, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), pentru a fi audiat în dosarul referendumului. El nu a dorit să dea declarații la intrarea în sediul instanței. Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 2013, pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la vot, care să garanteze validarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. În traducere, procurorii l-au trimis în judecată pe Dragnea pentru că a îndemnat populaţia să iasă la vot. Numai că ceea ce nu au luat în calcul procurorii DNA este faptul că, potrivit legislaţiei, orice membru al unui partid politic este obligat să îndemne populaţia să iasă la vot, nu să boicoteze scrutinul, aşa cum a făcut onor preşedintele Băsescu. Alături de Dragnea au mai fost trimişi în judecată în acelaşi dosar, „Fraudă la referendum”, 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, aceştia fiind acuzaţi că au introdus în urne buletine de vot pentru alegători care nu au votat şi că au semnat în locul lor.

            CU ARCANUL LA DNA Vă mai amintiți de sutele de bătrâni, gârboviți, bolnavi și speriați din mai multe județe care au fost ridicați de polițiști în toiul nopții și duși la audieri la Curtea Militară de Apel din București pentru acest dosar? Dorința de a înfunda pe cineva a fost atât de mare încât bolnavii, indiferent de gravitatea stării lor, au fost cărați cu ambulanța până la București. Primarul din comuna vrânceană Suraia a arătat că au existat mandate de aducere emise chiar și pe numele a zece persoane care au decedat în ultimii doi ani. Dosarul referendumului s-a transformat după 2012 într-un soi de sperietoare pentru români.

La ieşirea de la ICCJ, avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut audierea premierului Victor Ponta şi a 18 coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012. Nu este prima oară când apărătorul lui Liviu Dragnea cere audierea lui Ponta în acest dosar, în care preşedintele executiv al PSD este acuzat de fapte de corupţie. După cum spunea la instanţa supremă în decembrie 2013, Nazat a cerut şi procurorilor DNA audierea lui Ponta, dar solicitarea a fost respinsă. Totodată, potrivit lui Nazat, şi Victor Ponta a cerut să fie audiat de procurori, şi această solicitare fiind respinsă. În acest context, avocatul cerea, în decembrie 2013, retrimiterea dosarului referendumului la DNA.



12