Dosarul vânzării de sânge - denunţ penal pentru omor şi abuz în serviciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Romani CRISS reacționează

Dosarul vânzării de sânge - denunţ penal pentru omor şi abuz în serviciu

Sănătate 28 Iulie 2014 / 00:00 579 accesări

O nouă reacție în dosarul vânzării de sânge de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Slobozia. Centrul Rromilor pentru Intervenție Socială și Studii - Romani CRISS a depus un denunţ penal, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, împotriva Cristianei Maria Stoian, fostul director al Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia, precum şi a altor cadre medicale, pentru omor şi abuz în serviciu, solicitând sancţionarea acestora pentru modul absolut revoltător şi profund inuman în care s-au comportat faţă de pacienţi. Cristiana Maria Stoian a fost arestată preventiv în 11 iulie, pentru abuz în serviciu, înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane.

Şapte pacienţi cărora Stoian le-a refuzat furnizarea de sânge sau le-a cerut bani au murit, procurorii identificând cazuri în care un copil nu a primit sânge fiindcă era de etnie rromă sau în care rude ale unor politicieni locali au primit preferenţial sânge. Potrivit Romani CRISS, cadrele medicale implicate au procedat la îngrădirea dreptului mai multor pacienţi, atât rromi, cât și români, de a beneficia de transfuzie sanguină, necesară pentru tratarea unor diferite afecţiuni, încălcând prevederile legii penale. Romani CRISS a denunţat atât înfăptuirea infracţiunii de omor, sancționată de art. 188 Cod Penal, coroborat cu Art. 77, lit. h, Cod Penal, precum şi a infracţiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, sancţionată de art. 297 (2) Cod Penal. Totodată, prin denunţul înaintat, Romani CRISS a subliniat necesitatea investigării motivaţiei rasiste, atrăgând atenţia asupra faptului că, în mai multe cazuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancţionat state contractante pentru că au omis să investigheze motivaţia rasială a unor atacuri. Prin denunţ, s-au solicitat investigarea efectivă şi imparţială, trimiterea în judecată a Cristianei Maria Stoian, în vederea tragerii sale la răspundere penală, precum şi investigarea sub aspectul identificării făptuitorilor şi dispunerea trimiterii în judecată a celorlalte cadre medicale ce au săvârşit aceeaşi faptă ca şi Cristiana Maria Stoian.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia, care instrumentează dosarul în care Stoian este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni, au identificat, în cadrul anchetei, şapte pacienţi care au decedat la intervale mai mici sau mai mari de la momentul internării, unora din ei medicul Stoian Cristiana Maria refuzând să le dea sângele solicitat sau furnizându-l în cantităţi insuficiente ori contra cost. În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii arată că medicul Stoian făcuse o practică din a-i refuza pe pacienţii care aveau nevoie de sânge, spunându-le cadrelor medicale ”La revedere… e, hai, lasă…” sau ”Lasă, să vină aparţinătorii, că aşa a vrut şi ieri pentru unu' şi…n-au venit”. ”În cadrul discuţiei din 03.10.2013, asistenta îi precizează medicului Stoian Cristiana faptul că doctorul (…) a solicitat un flacon de sânge pentru o pacientă operată prin cezariană, cu nivelul hemoglobinei 5, de 20 ani, din localitatea (…), care nu are donatori. Stoian Cristiana refuză eliberarea unităţii de sânge folosind expresia „La revedere... să-i anunţe familia”“, se arată în referatul procurorilor, obţinut de corespondentul Mediafax. Și exemplele de acest gen continuă. Reamintim că, în 11 iulie, Judecătoria Slobozia a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a Cristianei Maria Stoian, acuzată de săvârşirea a 21 de infracţiuni, între care 18 infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sangiune umane. De asemenea, procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia au dispus luni, 21 iulie, începerea urmăririi penale şi în cazul directorului adjunct al Institutului Naţional de Hematologie, Corina Posea, care este acuzată că ştia de faptele fostei şefe a Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia şi nu a sesizat organele judiciare. Corina Posea va fi cercetată în acest dosar sub control judiciar.



12