Dotări ultraperformante la RAJA, pentru constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dotări ultraperformante la RAJA, pentru constănţeni

Eveniment 05 August 2010 / 00:00 1031 accesări

Conducerea SC RAJA SA a celebrat, ieri, finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a trei obiective importante din cadrul societăţii, realizate prin Măsura ISPA „Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate Constanţa, România”. La manifestare au participat, pe lângă reprezentanţii societăţii, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constanţinescu, şi reprezentanţi ai firmelor contractoare. Obiectivul specific al măsurii ISPA îl reprezintă protejarea Mării Negre şi a zonei de coastă împotriva poluării generate de descărcarea necontrolată a apelor de canalizare netratate şi a apelor uzuale industriale. În cadrul Măsurii ISPA au fost incluse reabilitarea Staţiei de Epurare (SE) Constanţa Nord, montarea conductelor de descărcare în mare a apelor epurate şi reabilitarea a 36 de staţii de pompare a apelor uzate din municipiul Constanţa. „Sunt lucrări contractate acum 8-9 ani. În acest moment, SC RAJA SA alimentează cu apă potabilă peste un milion de locuitori şi deţine 140 de staţii de pompare şi 11 staţii de epurare. Suntem prezenţi în 150 de localităţi, din două judeţe”, a declarat directorul SC RAJA SA, Felix Stroe.

FĂRĂ MIROSURI NEPLĂCUTE ÎN MAMAIA. În cadrul reabilitării SE Constanţa Nord, cu o capacitate de 1.920 de litri pe secundă, care asigură tratarea apelor pentru zona de nord a oraşului, staţia a fost prevăzută cu cea mai nouă tehnologie din domeniu, incluzând îndepărtarea biologică a azotului şi fosforului din apa uzată şi deshidratarea nămolului. Valoarea proiectului a fost de 28.585.640 de euro. O a doua etapă a proiectului de reabilitare presupune acoperirea SE Constanţa Nord, pentru ca locuitorii şi turiştii să nu mai aibă de suferit de pe urma mirosului din zonă. Potrivit preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, amplasarea, în 1998, a SE Constanţa Nord la intrarea în staţiunea Mamaia a constituit una dintre greşelile conducerii de atunci şi a guvernanţilor, care a compromis turismul la malul mării. „Sperăm ca, acum, după finalizarea acestor trei obiective, guvernanţii să înţeleagă că descentralizarea fondurilor europene trebuie făcută de autorităţile locale, care cunosc mai bine realitatea din teren”, a afirmat Nicuşor Constantinescu. În cadrul măsurii ISPA, au mai fost, de asemenea, montate conducte de descărcare în mare a apelor epurate. Astfel, la SE Constanţa Nord au fost montate două conducte care vor descărca apa epurată la 3.886 de metri în larg. Potrivit reprezentanţilor societăţii, apa tratată va ajuta la îmbunătăţirea calităţii apelor costiere, oferind condiţii mai bune de îmbăiere turiştilor. Costul acestui contract a fost de 18.859.446 euro. De asemenea, reabilitarea staţiilor de pompare a apei uzate din municipiul Constanţa, prin montarea unor noi echipamente de pompare electrice şi a automatizării sistemului de monitorizare a parametrilor, va împiedica deversările accidentale de apă uzată. Valoarea contractului a fost de 17.463.041 euro. Fondurile au provenit de la Comisia Europeană (75%), cofinanţarea fiind asigurată de SC RAJA SA şi de CJC.

Sistem unic în ţară

Staţia de pompare a apei potabile Călăraşi, care aprovizionează cu apă din subteran o treime din populaţia municipiului Constanţa, este singura staţie de acest gen din ţară dotată cu un sistem de dezinfecţie a apei pe bază de ultraviolete. „Acest procedeu este ecologic şi are un grad foarte ridicat de purificare a apei. Sistemul funcţionează în cadrul acestei staţii de aproximativ un an şi jumătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al SC RAJA SA Constanţa, Irina Oprea. Pe viitor, conducerea societăţii intenţionează să doteze cu acest sistem şi staţia de tratare a apei potabile din Palas, care alimentează restul municipiului Constanţa, precum şi localităţile Lumina, Năvodari, Corbu şi Mihail Kogălniceanu.



12