Locatarii a două blocuri de pe strada Dionisie cel Mic au trăit vineri, timp de cîteva ore, un adevărat coşmar. De la orele 14.00 pe stradă şi în apartamentele blocului 50A, a început să se simtă miros de gaze. Pentru că în următoarele ore mirosul a devenit din ce în ce mai puternic, oamenii au dat telefoane la firma de gaze care are o conductă în vecinătatea blocului, Protecţie Civilă, Garda de Mediu şi Poliţie. "La ora 15.00 am sunat prima dată la Congaz, iar acum la ora 21.00 nu ştim încă de unde vine mirosul şi dacă sîntem sau nu în pericol. Primul echipaj de la Congaz care a măsurat nivelul gazelor pe stradă a spus că nu este gazul lor, că ei distribuie gaz metan, iar mirosul care se simte este de la gaz butan. La insistenţele noastre au revenit după vreo oră şi au măsurat din nou... bineînţeles cu aceeaşi concluzie", a declarat locatarul Nicolae Iancu. Panicaţi şi disperaţi că şi-ar putea pierde agoniseala de o viaţă, locatarii blocului 50A au apelat la lucrătorii Secţiei de Poliţie nr. 2. La orele 19.00, un echipaj de poliţie sosit la faţa locului a delimitat perimetrul afectat pentru asigurarea zonei şi a chemat toate echipele abilitate să intervină. La solicitarea Poliţiei, pentru a treia oară în decurs de cîteva ore, o echipă de intervenţie a societăţii furnizoare de gaz a reefectuat măsurătorile. Aceştia au încercat să depisteze sursa mirosului, măsurînd concentraţia de gaz din canalizări şi din subsolul blocului.
Rezultatul măsurătorilor a pus paie pe foc
În mai puţin de o oră, specialiştii au dat verdictul oficial. "Nu este gaz metan, iar cel mai probabil este gaz butan, provenit de la spălarea unei butelii şi deversat în canalizare", a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu, Vasile Petro. În loc să-i calmeze pe locatari, concluzia specialiştilor a încins mai tare spiritele. "Cum să plecaţi? Nu o fi gazul dumneavoastră, dar sînteţi singurii abilitaţi să ne spuneţi ce este şi de unde vine! La Congaz nu aveţi un plan de intervenţie de urgenţă: cine intervine, cu ce echipamente? Dacă sărim în aer, ce mai faceţi după aceea?", striga revoltat Ivan Florin. În momentul în care echipajul de la firma de gaz a întocmit procesul verbal şi se pregătea de plecare, oamenii s-au speriat şi mai tare. Ideea că blocul în care locuiesc ar putea sări în aer i-a scos din minţi. Pentru că scandalul lua amploare, col. Andrei Niculae din cadrul Serviciului Protecţiei Civile a adus patru echipaje de pompieri care au stropit toate canalizările din zonă pentru dispersarea mirosului. Spre miezul nopţii şi-a făcut apariţia şi un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică. După o scurtă inspecţie, acesta le-a recomandat locatarilor să-şi ducă bătrînii şi copiii la rude pînă la rezolvarea problemei, astfel încît să nu se intoxice cu emanaţiile de gaze.
Echipaje ale Pompierilor, Serviciului Protecţiei Civile şi Congaz au rămas peste noapte pentru a supraveghea strada şi canalizările. Acestea au plecat spre dimineaţă, după ce mirosul a dispărut complet. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a stabili natura emanaţiilor care au pus pe jar un cartier întreg.